κοροναϊός συναγερμός

Σύσκεψη είχαν χτες η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη για την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Η συγκεκριμένη σύσκεψη δεν ήταν σε καμία περίπτωση έκτακτη, καθώς η υφυπουργός, ο πρόεδρος και ο καθηγητής επικοινωνούν δύο φορές την εβδομάδα προκειμένου να αξιολογήσουν τα στοιχεία για τον κοροναϊό.

Στη χτεσινή λοιπόν καθιερωμένη επικοινωνία τους συζητήθηκε η πρωτοφανής αύξηση των κρουσμάτων καθώς και η κατάσταση στη χώρα.

Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο peak της έξαρσης του κοροναϊού και πως η αποκλιμάκωση υπολογίζεται να αρχίσει μέσα στον Ιούλιο.

Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν πως στο συγκεκριμένο πανδημικό κύμα, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε νεαρές ηλικίες τα οποία εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, κυρίως πυρετό και πονοκέφαλο.

Μεγάλο το ποσοστό επαναμολύνσεων

Στο επίκεντρο βρέθηκε και το μεγάλο ποσοστό επαναμολύνσεων, καθώς μόνο χτες καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ πάνω από 5.000 επαναμολύνσεις.

Στο κόκκινο η Ευρώπη

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε πως όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς πολλά κράτη σημειώνουν αύξηση στα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό. Σχετικά με τα τεστ στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση –μετά την Κύπρο- , στον αριθμό δειγματοληψίας.

Παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα τόνισε πως υπάρχει μία αύξηση στις εισαγωγές το τελευταίο διάστημα, ωστόσο παραμένει ενθαρρυντικό το γεγονός πως η αύξηση νοσηλειών σε απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν σε αύξηση νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ καθώς και αύξηση θανάτων.

Η υφυπουργός αναγνώρισε πως η αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία συμβαίνει σε μία περίοδο που το προσωπικό είναι κουρασμένο μετά από 2,5 χρόνια μάχης στην πρώτη γραμμή, ωστόσο τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι το αποτύπωμα της παρούσας έξαρσης με τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 θα είναι ήπιο σε ότι αφορά τις νοσηλείες ΜΕΘ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr