Federal Reserve: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων και οι διαφωνίες

Mπορεί η Wall Street να μην δίνει σημασία στις πληθωριστικές τάσεις, δεν ισχύει το ίδιο και για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Βλέποντας τον πληθωρισμό να επιμένει και για τον Αύγουστο στο 3,7%, ίσως επανέλθει στις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ξανά τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο μετά από την τελευταία της παύση.

Ο λεγόμενος βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,3% σε σχέση με τον Ιούλιο, στην πρώτη του αύξηση εδώ και έξι μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

”Ο βασικός ΔΤΚ είναι λίγο απογοητευτικός”, δήλωσε η Kathy Bostjancic , επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Life Insurance Co. “Αυτό θα κρατήσει τη Fed σε μια επιθετική εγρήγορση και υποδηλώνει ότι είναι δυνατή μια αύξηση επιτοκίων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.”

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ , δήλωσε στα τέλη Αυγούστου στη διάσκεψη της Fed του Κάνσας Σίτι στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε πολύ υψηλός και οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν διατεθειμένοι να πιέσουν περισσότερο εάν χρειαστεί. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αύξησε το βασικό της επιτόκιο τον Ιούλιο σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, υψηλό 22 ετών και οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της είχαν μια ακόμη αύξηση επιτοκίων για το 2023.

«Αυτά τα στοιχεία στηρίζουν το ενδεχόμενο παύσης τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η Ρουμπέλα Φαρούκι, επικεφαλής οικονομολόγος για την αμερικανική οικονομία στην High Frequency Economics. «Ωστόσο, η Fed δεν είναι πιθανό να κηρύξει τη νίκη μέχρι να δει περαιτέρω στοιχεία βελτίωσης προς τον στόχο του 2%. Θα παραμείνουν ανοιχτοί σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, εάν χρειαστεί» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι επενδυτές δεν είναι σίγουροι ότι θα συμβεί άλλη μια αύξηση. Βλέπουν τη Fed να αφήνει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 19-20 Σεπτεμβρίου και τα στοιχήματα ήταν λιγότερα ακόμα και για αύξηση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

«Αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν μια παύση τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η Rubeela Farooqi , επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην High Frequency Economics. «Ωστόσο, η FOMC δεν είναι πιθανό να κηρύξει τη νίκη μέχρι να δει περαιτέρω στοιχεία βελτίωσης προς τον στόχο του 2%. Θα παραμείνουν ανοιχτοί σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, εάν χρειαστεί».

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν σε ελάχιστα αμετάβλητα επίπεδα μετά την έκθεση, αντανακλώντας ότι η έκθεση δεν άλλαξε σημαντικά την άποψη των επενδυτών για την πορεία των επιτοκίων.

Ενώ ο βασικός πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι πιο ήπιος τον Σεπτέμβριο, «συνεχίζω να πιστεύω ότι θα δούμε μια άνοδο του βασικού επιτοκίου το τέταρτο τρίμηνο που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να δώσει το σήμα για μια άλλη αύξηση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Omair Sharif, πρόεδρος της Inflation Insights LLC, στο Bloomberg.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα μπορούσαν να ανησυχούν ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να αυξήσει τις προσδοκίες, οι οποίες θεωρούνται βασικές για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate αυξήθηκαν την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Νοεμβρίου, καθώς τα στοιχεία του ΟΠΕΚ δείχνουν ότι οι παγκόσμιες αγορές αντιμετωπίζουν έλλειμμα 3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το επόμενο τρίμηνο.

Πάντως, αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του Πάουελ, υπογράμμισαν ότι, καθώς πλησιάζει το τέλος του κύκλου επιθετικής αύξησης επιτοκίων, θα προχωρήσουν προσεκτικά και θα βασιστούν στα δεδομένα για να καθορίσουν εάν χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr