μονοκλωνικά αντισώματα

Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που είχε πρωτοεντοπιστεί στο Κεντ παρουσιάζει γενετικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, η μετάλλαξη του συγκεκριμένου στελέχους προσομοιάζει στις μεταλλάξεις που είχαν εντοπιστεί σε στελέχη του ιού προερχόμενα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ η Βρετανία λαμβάνει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Για την ώρα τα κρούσματα στα οποία εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη του «στελέχους του Κεντ» είναι λίγα, ενώ κατά τα φαινόμενα, τα εμβόλια παραμένουν δραστικά παρά τις μεταλλάξεις του ιού.

Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη (με την ονομασία E484K) μπορεί να διαφύγει του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας το χρόνο ανοσία και την ισχύ των εμβολιασμών.

Το μόνο μη δυσάρεστο από τις εξελίξεις είναι ότι ο ιός μοιάζει να μεταλλάσσεται παντού με τον ίδιο τρόπο, γεγονός που διευκολύνει τις προσαρμογές των εμβολίων, αν αυτό σε κάποια φάση κριθεί απαραίτητο.

Πάντως, οι ειδικοί τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής μόλυνσης είναι η τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Πηγή: economico.gr