lockdown Ευρώπη

Λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, όπου αναμένεται να ανακοινώσει ότι γίνεται υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 65 ετών, Ευρωπαίοι ηγέτες λαμβάνουν πολύ σκληρές αποφάσεις, προχωρώντας ακόμη και σε γενικά lockdown, προκειμένου να μην κάνουν «μαύρα» Χριστούγεννα.

Η πανδημία φαίνεται να ξεφεύγει σε αρκετές χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο, πριν να είναι πολύ αργά.

Πολύ άσχημα Χριστούγεννα, αν δεν…

«Θα περάσουμε πραγματικά πολύ άσχημα Χριστούγεννα, αν δεν λάβουμε μέτρα τώρα», προειδοποίησε σε δραματικό τόνο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ και επέρριψε ευθύνες στους πολιτικούς, οι οποίοι «δεν μας ακούν».

Από την άλλη πλευρά, ενόψει της σημερινής διάσκεψης των Πρωθυπουργών των κρατιδίων με την Καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ, η κυβέρνηση της Σαξονίας σχεδιάζει γενικό lockdown τριών εβδομάδων από τις 15 Δεκεμβρίου, με κλειστά εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία.

Στην Αυστρία, την απόφασή τους για lockdown ακόμη και των εμβολιασμένων ανακοίνωσαν ήδη τα κρατίδια της ‘Ανω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ.

Lockdown και για εμβολιασμένους 

«Έπειτα από 21 μήνες πανδημίας δεν μπορώ να αντέξω το γεγονός ότι ίσως να μην αναγνωρίζονται αυτά που λέμε εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι», δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ σε μια μάλλον ασυνήθιστα συναισθηματική τοποθέτησή του, προειδοποιώντας για έκρηξη κρουσμάτων και νεκρών το προσεχές διάστημα. «

Από τους 50.000 ανθρώπους που μολύνονται κάθε μέρα, οι 400 μπορεί να πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει γι’ αυτό», προειδοποίησε ο κ. Βίλερ σε διαδικτυακή συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ και τόνισε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι δύο ή και τρεις φορές μεγαλύτερος.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία επιδεινώνεται και ποτέ δεν ήμασταν πιο ανήσυχοι. Ο αριθμός σοβαρά αρρώστων με Covid-19 αυξάνεται και σε κάποιες περιοχές ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλοι σοβαρά άρρωστοι πρέπει να αναζητούν κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας επί δύο ή τρεις ώρες. Η προσφορά δεν συνάδει πλέον με τους κανόνες σε όλα τα ομοσπονδιακά κράτη», παραδέχθηκε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου.

«Πρέπει να κλείσουν μπαρ και κλαμπ»

«Η πρόβλεψη είναι εξαιρετικά ζοφερή. Πραγματικά ζοφερή. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, κάνει πολύ μεγάλο λάθος», συνέχισε ο κ. Βίλερ και υπενθύμισε ότι το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» είχε κάνει εγκαίρως πολύ σαφείς συστάσεις για δράση σε αρχικό στάδιο, προειδοποιώντας ότι το τέταρτο κύμα θα είναι πιθανότατα το ισχυρότερο από όλα τα προηγούμενα, εάν δεν λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα.

«Τα μέτρα δεν ελήφθησαν και το ποσοστό εμβολιασμού δεν αυξήθηκε σημαντικά», είπε χαρακτηριστικά και άσκησε κριτική στις κρατιδιακές κυβερνήσεις ότι «άνοιξαν πολλούς τομείς πρόωρα».

Ανέφερε ενδεικτικά τα μπαρ και τα κλαμπ, τα οποία, όπως είπε, είναι «hotspots» κοροναϊού και πρέπει να κλείσουν και εισηγήθηκε να ακυρωθούν οι μεγάλες εκδηλώσεις.

Συνεπή επιβολή του Κανόνα 2G

Ταυτόχρονα, ο γερμανός λοιμωξιολόγος ζήτησε συνεπή επιβολή του Κανόνα 2G, ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

«Δεν πρέπει να δώσουμε σε όσους δεν εμβολιάζονται τη δυνατότητα να παρακάμψουν τον εμβολιασμό, κάνοντας τεστ», σημείωσε και πρότεινε ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 να γίνεται και στα φαρμακεία.

«Κάθε άνθρωπος που μπορεί να εμβολιαστεί, πρέπει να το κάνει τώρα. Διαφορετικά δεν θα θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την κρίση», πρόσθεσε και κάλεσε τους πολιτικούς «επιτέλους να δράσουν». «Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε να εφευρίσκουμε κάτι νέο. Όλα τα σχέδια και οι συνταγές υπάρχουν ήδη», κατέληξε.

Σχέδιο για γενικό lockdown στη Σαξονία

Από την πλευρά του ο κ. Κρέτσμαν, σύμφωνα με την Leipziger Volkszeitung, έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο για γενικό lockdown στο κρατίδιό του, την Σαξονία, από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου, με κλειστά καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Προηγουμένως, ο συντονιστής των νοσοκομείων της Σαξονίας Μίχαελ Λάμπρεχτ είχε ζητήσει lockdown δύο εβδομάδων προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του κρατιδίου.

«Η δική μου πρόταση θα ήταν ένα καθολικό lockdown για 14 ημέρες. Αφήστε μας να ανασάνουμε, αφήστε μας να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα κρούσματα», δήλωσε ο κ. Λάμπρεχτ, επισημαίνοντας ότι ίσως έτσι θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με λιγότερο αυστηρά μέτρα.

Τρίτη δόση για όλους

Η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) της Γερμανίας εξέδωσε γενική σύσταση για ενισχυτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 όλων των ατόμων άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό τους.

Μέχρι σήμερα, η Stiko συνιστούσε τον ενισχυτικό εμβολιασμό των ατόμων άνω των 70 ετών και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ειδικούς επαγγελματικούς κλάδους, παρότι το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι ο αναμνηστικός εμβολιασμός ήταν ήδη διαθέσιμος για όσους συμπλήρωναν το αναγκαίο εξάμηνο.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει μάλιστα ταχθεί υπέρ της χορήγησης της επιπλέον δόσης εμβολίου με την συμπλήρωση πέντε μηνών.

Το πρώτο lockdown στην Αυστρία

Οι Πρωθυπουργοί της ‘Ανω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ, των δύο σφοδρότερα πληττόμενων από την πανδημία κρατιδίων της Αυστρίας, ανακοίνωσαν πριν από λίγο την επιβολή γενικού lockdown – ακόμη και για τους εμβολιασμένους.

Ο πρωθυπουργός της ‘Ανω Αυστρίας Τόμας Στέλτσερ, μιλώντας στο τοπικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ελιγμού» και τάχθηκε υπέρ της λήψης ανάλογων μέτρων σε όλη τη χώρα.

Αύριο, σε διαβουλεύσεις μεταξύ της ομοσπονδίας και των κρατιδίων, αναμένεται να αποφασιστεί και το εάν, πέρα από το lockdown, θα ληφθούν και ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε εθνικό επίπεδο. Στην Αυστρία ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών σημείωσε σήμερα νέο ρεκόρ, φθάνοντας το 989.

Το μήνυμα του συντηρητικού κυβερνήτη της Άνω Αυστρίας 

Ο συντηρητικός κυβερνήτης της Άνω Αυστρίας Τόμας Στέλτσερ δήλωσε σήμερα ότι, αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιβάλει εθνικό lockdown, θα επιβάλει ο ίδιος στην επαρχία.

«Αν δεν επιβληθεί εθνικό lockdown αύριο, σίγουρα θα επιβληθεί lockdown αρκετών εβδομάδων στην Άνω Αυστρία και το Σάλτσμπουργκ. Θα συντονιστούμε με τη γειτονική μας επαρχία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση”, δήλωσε ο Στέλτσερ στο κοινοβούλιο της Άνω Αυστρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Kurier.

Ο συντηρητικός κυβερνήτης του Σάλτσμπουργκ Βίλφριντ Χάσλαουερ δήλωσε στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA ότι όντως η επαρχία του προετοιμάζεται για lockdown.

Οι εννέα κυβερνήτες της Αυστρίας θα συζητήσουν αύριο Παρασκευή την εξέλιξη της πανδημίας και έχουν καλέσει στη συνάντηση τον Αυστριακό καγκελάριο Αλεξάντερ Σάλεμπεργκ όπως και τον υπουργό Υγείας Βόλφγκανγκ Μίκσταϊν.

Ολλανδία: Εισήγηση για κλειστά σχολεία

Ιολόγοι στην Ολλανδία πρότειναν την παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση των μολύνσεων COVID-19 μεταξύ των παιδιών που έχει οδηγήσει τα μισά σχολεία σε όλη τη χώρα να περάσουν στην τηλεκπαίδευση.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ρεκόρ μολύνσεων που είχαν ξεπεράσει τις 110.000 έως τις 16 Νοεμβρίου, μια αύξηση 44% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται μεταξύ των παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως 12 ετών. Οι μολύνσεις μεταξύ των παιδιών στις ηλικίες πέντε με εννέα ετών αυξήθηκαν σχεδόν 85% και οι μολύνσεις στις ηλικίες 10-14 ετών αυξήθηκαν 76%.

«Το να παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά για ένα μεγαλύτερο διάστημα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να κρατήσουμε τον ιό υπό έλεγχο», δήλωσε ο ανοσολόγος Χερ Ράικερς στην εφημερίδα Algemeen Dagblad. «Τα παιδιά είναι εργοστάσια ιών και μολύνουν τους ενήλικες καθώς και το ένα το άλλο».

Δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι η καλύτερη επιλογή: η Μάριον Κούπμανς, ιολόγος και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας της χώρας για την COVID-19, δήλωσε στην εφημερίδα πως «θα πρέπει να σκεφθούμε άλλα μέτρα» αν τα ποσοστά δεν μειωθούν.

Στο βαθύ κόκκινο 12 ολλανδικές επαρχίες

Και οι 12 ολλανδικές επαρχίες αναμένεται να περάσουν στο βαθύ κόκκινο –το πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού– για πρώτη φορά σε έναν εβδομαδιαίο χάρτη που δημοσιοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κάθε Πέμπτη.

Με σχεδόν το 85% των ενηλίκων να έχουν πλήρως εμβολιαστεί, περισσότερες από 20.000 νέες μολύνσεις κορονοϊού καταγράφηκαν σε δύο διαδοχικές ημέρες αυτή την εβδομάδα, ο υψηλότερος αριθμός μέχρι τώρα, προκαλώντας μια έλλειψη τεστ COVID-19 στα κέντρα υγείας.

Το πιο πρόσφατο κύμα ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση έβαλε τέλος στην κοινωνική αποστασιοποίηση και σε άλλα μέτρα τον Σεπτέμβριο, μια απόφαση η οποία από τότε έχει αναστραφεί.

Η πρόταση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να αποκλειστούν οι ανεμβολίαστοι από ένα ελευθέρας για εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους έχει συναντήσει εναντίωση στο κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση του Ρούτε επανέφερε την χρήση προστατευτικής μάσκας στα καταστήματα και ένα μερικό λοκντάουν, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια μετά τις 8.00 μ.μ. Η κυβέρνηση θα συζητήσει νέα μέτρα αύριο Παρασκευή.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προβαίνει το απόγευμα σε έκτακτο διάγγελμα. Η είδηση του σημερινού μηνύματος είναι ότι η Ελλάδα θα βαδίσει στα χνάρια της Γαλλίας σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Θα αποσαφηνίσει, δηλαδή, ότι λόγω της κρισιμότητας που έχει για την προστασία της ζωής της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών η τρίτη δόση, η πραγματοποίησή της θα συνδεθεί με τις ελευθερίες των εμβολίαστων – ή πάντως με κάποιες από αυτές.

Από εκεί και πέρα, θα ξεκαθαρίσει :

• Ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αλλά αν δεν σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, λόγω των μέτρων που ήδη είναι σε ισχύ, θα είναι αποκλεισμένοι από την εστίαση, τα μπαρ και γενικότερα τη διασκέδαση
• Ότι δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων, όπως η χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΕ ή η τηλεργασία – τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση.
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει αναλυτικά τα τελευταία στοιχεία της υγειονομικής κατάστασης, με την εκρηκτική πορεία της πανδημίας και τις καθημερινές, δραματικές απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα ζητήσει από όλους να μην εφησυχάζουν και να τηρούν πιστά τα μέτρα.

Θα κάνει επίσης αναλυτική αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης
για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε επίπεδο κλινών covid και Μ.Ε.Θ., όσο και σε αυτό της στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr