αγωγός πετρελαίου

Σε συναγερμό βρίσκονται οι πολωνικές αρχές από το βράδυ της Τρίτης, καθώς διαρροή εντοπίστηκε σε μια γραμμή του αγωγού πετρελαίου Druzhba.

Άγνωστη η αιτία της διαρροής 

Ο πολωνικός διαχειριστής αγωγών PERN ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι προς το παρόν είναι άγνωστη η αιτία της διαρροής, η οποία εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από την πόλη Πλοκ.

Η δεύτερη γραμμή του αγωγού στην Πολωνία, καθώς και οι υπόλοιπες υποδομές και υπηρεσίες του PERN λειτουργούν κανονικά.

Την ίδια ώρα, ο τσέχικος διαχειριστης πετρελαιαγωγών MERO ανέφερε ότι δεν έχει διαπιστώση κάποια αλλαγή στις ροές πετρελαίου στη χώρα.

O αγωγός Druzhba

Με μήκος που φτάνει τα 4.000 χιλιόμετρα, ο αγωγός Druzhba (που σημαίνει «φιλία») είναι από τους μεγαλύτερους και μακρύτερους αγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.

Το δίκτυό του μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία και διασχίζει μεταξύ άλλων την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Αυστρία και τη Γερμανία.

Πολωνία: Εντοπίστηκε διαρροή στον αγωγό πετρελαίου Druzhba-1
Εικόνα: Financial Times

Σημειώνεται ότι οι μεταφορές πετρελαίου από τον συγκεκριμένο αγωγό εξαιρούνται προς το παρόν από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τί είχε συμβεί τον Αύγουστο 

Τον Αύγουστο, η ροή ρωσικού πετρελαίου προς την Τσεχία μέσω του Druzhba είχε διακοπεί για πάνω από μια εβδομάδα λόγω προβλήματος στην πληρωμή των τελών διαμετακόμισης, ως απόρροια των δυτικών κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Η διαρροή αυτή έρχεται λίγο διάστημα μετά την αντίστοιχη διαρροή στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, που έχει αποδοθεί σε σαμποτάζ χωρίς, ωστόσο, ακόμα κάποιος να έχει ονοματίσει επίσημα ποιος βρίσκεται πίσω από την υπόθεση αυτή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr