Oruc Reis

Το Oruc Reis πλέει προς το Καστελόριζο συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, ο Ταγίπ Ερντογάν τορπιλίζει όλες τις γέφυρες διαλόγου και εκθέτει βαριά την Ευρώπη και την Μέρκελ, και η κυβέρνηση θέτει σε συναγερμό τις ένοπλες δυνάμεις και ετοιμάζεται να βάλει θέμα κυρώσεων κατά της Αγκυρας στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ξεκαθάρισε ότι θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 15 και 16 Οκτωβρίου και μίλησε για «σοβαρή κλιμάκωση» από την πλευρά της Τουρκίας.

«Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μέγαρο Μαξίμου.

Δένδιας: Υπονομευτής της ειρήνης η Τουρκία

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τοποθετήθηκε με σκληρή γλώσσα μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «υπονομευτή της ειρήνης».

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο, σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελορίζου.

Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.

Επιστρέφει εσπευσμένα ο υπουργός Αμυνας

Η παράνομη τουρκική NAVTEX έρχεται έναν μήνα μετά τον κατάπλου του Oruc Reis στην Αττάλεια και ενώ η Αθήνα περίμενε την πρόταση της Άγκυρας για την ημερομηνία έναρξης του διερευνητικού διαλόγου, η δεύτερη απάντησε με την παράνομη navtex.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, στη Μεσόγειο, αναμένοντας να προσεγγίσει το σεισμογραφικό Oruc Reis.

Οι κινήσεις τους παρακολουθούνται στενά από την ελληνική πλευρά, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε συναγερμό – τον τρίτο κατά σειρά από τον περασμένο Ιούλιο – και είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, επιστρέφει εσπευσμένα από ταξίδι που είχε στο εξωτερικό.

Εκτιμάται ότι το Oruc Reis με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han, καθώς και ο στολίσκος των τουρκικών πολεμικών πλοίων που κινούνται μαζί τους, θα φθάσουν μετά τις 5 το απόγευμα στο κοντινότερο σημείο της περιοχής ερευνών -περίπου 6,5 ναυτικά μίλια- από το Καστελλόριζο και μόλις 20 μίλια από τη Ρόδο.

Στο Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει κινητοποίηση. Ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν αποπλεύσει από τους ναυστάθμους και κινούνται προς την περιοχή που οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες, ενώ το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το Oruc Reis θα απλώσει καλώδια, κάνοντας την λεγόμενη διαδικασία της παρέασης.

Θέμα κυρώσεων βάζει η Αθήνα στην σύνοδο κορυφής

Στο διπλωματικό μέτωπο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα βάλει επιτακτικά το θέμα των κυρώσεων στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. επικαλούμενη την αναξιοπιστία της Αγκυρας.

«Η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της. Όσοι πίστεψαν ότι η Τουρκία εννοούσε όσα έλεγε, διαψεύστηκαν. Έκανε το αντίθετο από αυτό που κάποιοι στην Ε.Ε. πίστευαν ότι θα έκανε. Επομένως είναι απέναντι από όλη την Ευρώπη και ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας: «Δεν έχει ούτε συνέπεια ούτε συνέχεια, γι’ αυτό το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι σημαντικό όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων».

Βερολίνο: “Θα ήταν ασύνετο να αρχίσει έρευνες η Τουρκία”

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην στάση της Γερμανίας η οποία ήταν και εκείνη που απέτρεψε τον αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής.

Καθοριστική θα είναι και η επίσκεψη που πραγματοποιεί από αύριο σε Αθήνα και Λευκωσία ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Για ην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ρωτήθηκε σήμερα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters δήλωσε: «Θα ήταν ασύνετο να αρχίσει η Τουρκία έρευνες ξανά σε αμφισβητούμενη περιοχή».

Πηγή: economico.gr