Όσοι ήλπιζαν ότι μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν η πολιτική και κοινωνική αναταραχή στις ΗΠΑ θα άρχιζε σταδιακά να καταλαγιάζει μάλλον διαψεύδονται δραματικά. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία εκτιμά ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος «εσωτερικής τρομοκρατίας» στη χώρα.

Αυξημένη απειλή

Η ανακοίνωση του υπουργείου εστιάζει στους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι -μετά τις εφιαλτικές σκηνές με την εισβολή όχλου στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου- θεωρείται ότι θα συνεχίσουν τις βίαιες αντιδράσεις τους κατά της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα σχέδια εξτρεμιστών, ωστόσο κάνει λόγο για «περιβάλλον αυξημένης απειλής σε ολόκληρη τη χώρα», το οποίο, όπως εκτιμά, θα συνεχίσει να υφίσταται για πολλές εβδομάδες και ίσως υπάρξουν εκδηλώσεις βίας.

Ιδεολογικά κίνητρα

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας συχνά εκδίδει ανακοινώσεις για να προειδοποιήσεις τις τοπικές διωκτικές αρχές για κίνδυνο βίας, ωστόσο για πρώτη φορά περιγράφει μια κυβέρνηση ως στόχο τρομοκρατικών ενεργειών, που βασίζονται σε πολιτική ιδεολογία εναντίον της κυβέρνησης αυτής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο σημειώνει ότι «πληροφορίες δείχνουν ότι βίαιοι εξτρεμιστές με ιδεολογικά κίνητρα κατά της αλλαγής της κυβέρνησης αλλά και στηριγμένοι σε ψευδή αφηγήματα θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται ώστε να ασκήσουν ή να προκαλέσουν βία».

Ανατριχιαστικές συνδέσεις

Ταυτόχρονα, το υπουργείο συνδέει την επίθεση στο Καπιτώλιο με άλλες εξτρεμιστικές πράξεις που συνέβησαν μέσα στο 2020, πχ κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κοροναϊού, επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα σε βάρος Λατίνων στο Τέξας, αλλά και «δάκτυλο» ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι για την τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν είχαν κινητοποιηθεί χιλιάδες Εθνοφρουροί που είχαν απλωθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ουάσινγκτον, καθώς υπήρχε φόβος για βίαια επεισόδια την ημέρα εκείνη, από ακροδεξιές ένοπλες ομάδες που αρνούνται να αποδεχθούν την νέα κυβέρνηση.

Πηγή: economico.gr