Μυστική συμφωνία σύναψαν η Κίνα και η Κούβα για τη δημιουργία μονάδας υποκλοπών στο νησί, κίνηση που αναμένεται να αποτελέσει πρόκληση για τις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι που είναι εξοικειωμένοι με άκρως απόρρητες πληροφορίες.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ), μία τέτοια εγκατάσταση περίπου 100 μίλια από τη Φλόριντα, θα έδινε τη δυνατότητα στις υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας να παρακολουθήσουν ηλεκτρονικές επικοινωνίες σε όλες τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ (εκεί βρίσκονται αρκετές στρατιωτικές βάσεις), αλλά και την κυκλοφορία των πλοίων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, αξιωματούχοι με γνώσεις επί του θέματος δήλωσαν ότι το Πεκίνο συμφώνησε να πληρώσει στην Αβάνα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να της επιτραπεί να κατασκευάσει τον σταθμό υποκλοπών και ότι οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία.

Γιατί μια τέτοια βάση αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ

Η παραπάνω αποκάλυψη έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν λόγω της εγγύτητας της Κούβας με τις ΗΠΑ. Άλλωστε, η Ουάσιγκτον θεωρεί το Πεκίνο ως τον πιο σημαντικό οικονομικό και στρατιωτικό αντίπαλο. Έτσι, μία τέτοια βάση με προηγμένες δυνατότητες στην «πόρτα» των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου νέα απειλή.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τις πληροφορίες ως πειστικές και υπογράμμισαν ότι η βάση θα επιτρέψει στην Κίνα να παρακολουθεί σήματα, κάτι γνωστό στον κόσμο της κατασκοπείας ως Signt. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παρακολούθηση μιας σειράς επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των email, των τηλεφωνικών κλήσεων και των δορυφορικών μεταδόσεων.

Κλειστά στόματα από Κίνα και Κούβα

Από την πλευρά της, η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, ενώ η πρεσβεία της Κούβας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη τοποθεσία του σταθμού ακρόασης ή εάν είχε ξεκινήσει η κατασκευή. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί τι θα μπορούσε να κάνει (αν μπορεί να κάνει κάτι) η κυβέρνηση Μπάιντεν για να σταματήσει την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, γράφει η WSJ.

Στη συνέχεια, η WSJ επικαλούμενη αναλυτές, επισημαίνει ότι το Πεκίνο είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι η δημιουργία βάσης στην Κούβα είναι δικαιολογημένη λόγω των αμερικανικών στρατιωτικών και μυστικών δραστηριοτήτων κοντά στην Κίνα. Άλλωστε, αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε αποστολές ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Μια μονάδα υποκλοπής στην Κούβα θα καθιστούσε σαφές ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο στην πίσω αυλή της Αμερικής», δήλωσε ο Κρεγκ Σίνγκλετον, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών (think tank για την εθνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr