Συναγερμός έχει σημάνει στην περίφημη υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας (Homeland Security) των ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με επιβεβαιομένες πληροφορίες που μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου της χώρας έπεσαν θύματα κυβερνοεπίθεσης.

Το υπουργείο Εμπορίου παραδέχθηκε ότι γραφείο του έπεσε θύμα χάκερς, ενώ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ελέγχει και πιθανή παραβίαση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο υπουργείο Οικονομικών, υποθέσεις που ελέγχονται από το FBI και την Homeland Security.

Δείτε ακόμη: Γιατί ξεσπάθωσε ο Δένδιας απέναντι στην Ε.Ε – Η νέα πρόκληση Ερντογάν, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και τα γαλλικά Rafale

Ρωσικός δάκτυλος

Οι αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι επιθέσεις προέρχονται από ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας, την Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού ή SVR, η οποία φέρεται να παραβίασε και την εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας FireEye, η οποία έχει πολλά συμβόλαια με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι υπέστη hacking «από χώρα με κορυφαίες επιθετικές δυνατότητες και εξήγησε ότι ο βασικός στόχος ήταν η κλοπή πληροφοριών από τους κυβερνητικούς πελάτες της εταιρείας, ενώ ανεξάρτητος αναλυτής εκτίμησε ότι ο δράστης ήταν η SVR.

Όσον αφορά στην επίθεση στο υπουργείο Εμπορίου, η WaPo ανέφερε ότι στο στόχαστρο των χάκερς ήταν το σύστημα Solar Winds, σύστημα πληροφορικής που χρησιμοποιείται από δεκάδες χιλιάδες οργανισμούς.

Δείτε επίσης

Πηγή: economico.gr