συναγερμός πλανήτη

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά την ανακάλυψη της μετάλλαξης του κοροναϊού, η οποία τον κάνει πολύ πιο μεταδοτικό.

Στον απόηχο της δραματικής απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει σκληρό lockdown στο Λονδίνο και τη νοτιο-ανατολική Αγγλία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχαν απόψε επικοινωνία για να συζητήσουν για τη νέα μετάλλαξη του κοροναϊού.

Όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν το θέμα, την ώρα που η Ολλανδία και το Βέλγιο ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα εμβόλια που είναι ήδη έτοιμα προς διάθεση, δεν χάνουν την ισχύ τους παρά τη μετάλλαξη του ιού.

Εξετάζεται αναστολή πτήσεων και από Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία

Το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική (όπου επίσης εντοπίστηκε η παραλλαγή του ιού) εξετάζει «σοβαρά» και η Γερμανία, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.

Το μέτρο αναστολής εξετάζει και η Γαλλία τόσο για τις πτήσεις όσο και για τα δρομολόγια των τρένων, ενώ η επίσημη απόφαση των γαλλικών αρχών αναμένεται αργότερα σήμερα, όπως ανέφερε το BFM χωρίς να επικαλεστεί τις πηγές του.

Τέλος, το ίδιο μέτρο σχεδιάζει να λάβει και η Ιταλία για τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο σε ανάρτησή του στο Facebook.

Διαβουλεύσεις στην Ε.Ε.

Η Ισπανία από την πλευρά της ζήτησε από τις Βρυξέλλες μια «συντονισμένη» απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Bild, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα διακόψουν από τα μεσάνυχτα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τις δύο αυτές χώρες.

Διαβουλεύσεις διεξάγονται για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της αντίδρασης των χωρών μελών, κυρίως ανάμεσα στην Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ΠΟΥ ζητεί ενίσχυση ελέγχων

Κάλεσμα στα ευρωπαϊκά μέλη του να «ενισχύσουν τους ελέγχους» λόγω της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Βρετανία απηύθυνε το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη.

Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία, όπως και στην Ολλανδία και την Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός συστήνει στα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους της μετάλλαξης, επισήμανε εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Ευρώπης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».

Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια «σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη.

Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με Βρετανούς αξιωματούχους σχετικά με την εμφάνιση ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού.

Το εν λόγω στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτερα σε σχέση με την αρχική μορφή του ιού, αν και δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, βρίσκονται πλέον σε καθεστώς αυστηρότερων περιορισμός σε μια προσπάθεια περιορισμού της ταχείας εξάπλωσης του ιού.

Από το newsroom του Economico, με πληροφορίες από τα AFP, Reuters, BBC, ΑΠΕ–ΜΠΕ

Πηγή: economico.gr