Σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυριά για την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στο πρώτο τετ-α-τετ των δύο ανδρών, το οποίο, ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τη συνέχεια, αλλά και συνολικά για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση τους θα τεθεί στο προσκήνιο μια σειρά ζητημάτων, από την ανταλλαγή απόψεων σε περιφερειακά ζητήματα όπως η Λιβύη, η Συρία και το Αφγανιστάν, μέχρι και την απόφαση της Άγκυρας να αποχωρήσει από τη συνθήκη για τη βία κατά των γυναικών.
Στο επίκεντρο οι S-400
Ως προς το θέμα αυτό, ο Τζο Μπάιντεν άσκησε σκληρή κριτική στον Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας ως «βαθιά απογοητευτική» την απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ λίγες μέρες πριν οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για τον «φονιά» Πρόεδρο Πούτιν είχαν προκαλέσει την υποστηρικτική προς τον Ρώσο ομόλογό του αντίδραση του Τούρκου Προέδρου.
Στον «πόλεμο δηλώσεων» και στην έκρυθμη κατάσταση που χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις τους, εξακολουθεί βέβαια σημαντικό πρόβλημα να αποτελεί και η απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, για τα οποία μίλησε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, ο οποίος και τόνισε ότι η Άγκυρα πρέπει να εγκαταλείψει τους πυραύλους S-400, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης με την αμερικανική κυβέρνηση της Ουάσινγκτον.
Η πρώτη δύσκολη επαφή
Ήδη, Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου είχαν μια πρώτη δύσκολη τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άνοιξε όλη τη «βεντάλια» των θέσεων της Ουάσινγκτον σχετικά με την Τουρκία, από τους S-400 ως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τον αυξανόμενο αυταρχισμό που το καθεστώς Ερντογάν επιδεικνύει στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Αναλυτές θεωρούν ότι οι ΗΠΑ θέτουν την Τουρκία ενώπιον μιας σειράς δύσκολων διλημμάτων, τα οποία, ωστόσο, μπορούν σε συμπυκνωθούν σε ένα και μοναδικό: ή με τη Δύση και το ΝΑΤΟ ή με τους αντιπάλους της. Δεν είναι γνωστό αν ο Μπλίνκεν θα θέσει στον Τσαβούσογλου ένα τέτοιο ερώτημα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η Ουάσινγκτον θέλει να ξεκαθαρίσει τις δικές της θέσεις σε όλους τους συμμάχους και ανταγωνιστές της και εκείνοι θα λάβουν τις αποφάσεις τους.
Πηγή: economico.gr