Στο πλαίσιο της συνεχούς επέκτασης των έργων φυσικού αερίου και της διεύρυνσης των πεδίων κοινών δράσεων για την ενίσχυση της χρήσης του φυσικού αερίου σε κατοικίες και επιχειρήσεις του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο του Δήμου μεταξύ του Εκτελεστικού Προέδρου της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής, κ. Πιέρρου Χατζηγιάννη, του Διευθυντή Δραστηριοτήτων Έργων της Εταιρείας, κ. Ιωάννη Ντρούκα, καθώς και του Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Ιωάννη Κωνσταντάτο και του κ. Γρηγόριου Κωνσταντέλλου, Δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΑ Αττικής.

Ειδικότερα, αναφερόμενοι στις επόμενες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες  ενέργειες για την ανάπτυξη και υλοποίηση νέου δικτύου φυσικού αερίου στο Δήμο, αναλύθηκαν οι κρίσιμες παράμετροι που καθορίζουν την επέκτασή του στις εκτάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Το έργο αποτελεί ένα πρότυπο μοντέλο αστικής ανάπλασης, στην ανάπτυξη του οποίου έχουν συμπεριληφθεί μεγαλόπνοα σχέδια έργων με ποικίλες νέες χρήσεις. Ο αειφόρος σχεδιασμός που προσεγγίζει το έργο, θα παρέχει παγκόσμιας εμβέλειας υπηρεσίες και υποδομές, όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιδρύματα υγείας και έρευνας, καθώς και ένα πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο, στοχεύοντας στην ανάδειξη του συγκεκριμένου χώρου ως μοναδικό προορισμό έρευνας, επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης.

Δεδομένου ότι η ανάπτυξη του παλαιού αεροδρομίου Ελληνικού θα επιφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για την πόλη της Αθήνας, όσο και για τη χώρα ευρύτερα, στους πυλώνες του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας, αλλά και της Οικονομίας, η χρήση του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις του θα αναβαθμίσει περαιτέρω την αποδοτικότητά του, θα προσδώσει αξία και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της Αττικής. Η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στις εκτάσεις του Αεροδρομίου θα παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης γειτνιαζουσών περιοχών του Δήμου με το δίκτυο, παρέχοντας τη δυνατότητα απολαβής των οφελών του φυσικού αερίου από μεγαλύτερο ποσοστού πληθυσμού. Συνολικά το έτος 2020 έχουν κατασκευαστεί 11.7 χλμ δικτύου φυσικού αερίου, ενώ για το έτος 2021 προβλέπεται η κατασκευή 9 χλμ πρόσθετου δικτύου στις περιοχές του Δήμου.

Ο κ. Χατζηγιάννης στο πλαίσιο της συνάντησης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Εταιρείας, στο εμβληματικό όραμα του Δήμου, δηλώνοντας ότι «Η χρήση του φυσικού αερίου θα συνδράμει σημαντικά, με νέες επενδύσεις και προοπτικές στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του παλαιού αεροδρομίου Ελληνικού, καθιστώντας το έργο ως ένα εκ των πιο σημαντικών πόλων έλξης της περιοχής. Το φυσικό αέριο, προασπίζει τους βιώσιμους στόχους ανάπτυξης της χώρας και ενισχύει την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας των περιοχών του Λεκανοπεδίου, συνολικά. Η ΕΔΑ αττικής δεσμεύεται ότι θα πράξει τα μέγιστα, προκειμένου να συμβάλλει ενεργά και αποτελεσματικά σε κάθε μελλοντική αναβάθμιση του ενεργειακού τοπίου του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, με όλες τις απαραίτητες ενέργειες που άπτονται των δραστηριοτήτων της».

O Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΑ Αττικής, κ. Γρηγόριος Κωνσταντέλλος δήλωσε ότι «Με τη συμμετοχή μου στο Δ.Σ. της ΕΔΑ Αττικής εδώ και 1,5 χρόνο μετά τον ορισμό μου από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, επιτυγχάνεται η ενεργή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λήψη των αποφάσεων για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στην Αττική διασφαλίζοντας ότι οι μεγάλες επενδύσεις όπως είναι η επένδυση του Ελληνικού, θα γίνει με όρους πράσινους, φιλικούς στο περιβάλλον, οικονομικούς για τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής και προς όφελος συνολικά της ευρύτερης περιοχής του παράκτιου Αττικού μετώπου. Η εκπροσώπηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ. της ΕΔΑ Αττικής θα σταθεί αφορμή να αναπτυχθούν περισσότερες και αποτελεσματικότερες στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ της εταιρείας και των δήμων της Αττικής».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Ιωάννης Κωνσταντάτος επισήμανε ότι «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε μία άριστη συνεργασία με την ΕΔΑ Αττικής, τον Πρόεδρό της και τους συνεργάτες του και μπορούμε να πούμε με περηφάνια ότι έχει υλοποιηθεί ένα τεράστιο έργο επέκτασης του δικτύου Φυσικού Αερίου. Μέχρι το τέλος της χρονιάς το δίκτυο φυσικού αερίου στην πόλη μας, θα καλύπτει περίπου 20 χιλιόμετρα διαδρομών.

Με την ιδιότητα του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, συζητήσαμε με την Διοίκηση της ΕΔΑ Αττικής, την επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου εντός της νέας συνοικίας της δημοτικής ενότητας Ελληνικού που θα δημιουργηθεί εντός του αεροδρομίου, αφού πρώτα συνδεθούν με το δίκτυο οι γειτονιές της Αγίας Παρασκευής, του Ελαιώνα, του Άνω Ελληνικού και του Κάτω Ελληνικού. Υπολογίζουμε ότι μέσα στο νέο έτος, όλες οι ανωτέρω γειτονιές θα αποκτήσουν σύνδεση με το Φυσικό Αέριο ώστε να αρχίσουν και αυτές να επωφελούνται με την οικονομία που επιτυγχάνεται από την χρήση του. Μία νέα ημέρα ανατέλλει για το Ελληνικό και τους κατοίκους του, καθώς μέσα στο επόμενο έτος, θα αρχίσουν να βλέπουν οφέλη από την επένδυση στο πρώην Αεροδρόμιο, και αυτό είναι μόνο η αρχή. Στόχος μας, όλα τα νοικοκυριά στον δήμο μας να αποκτήσουν πρόσβαση στο Φυσικό Αέριο.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο της ΕΔΑ Αττικής για την έως τώρα άψογη συνεργασία.».

Πηγή: economico.gr