Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι είχε ο πρωθυπουργός, στο Ελ Αλαμέιν, με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Στην ατζέντα των δύο ηγετών τα ενεργειακά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οικονομική και εμπορική συνεργασία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό.

Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, νωρίτερα ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες και είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει και η αιγυπτιακή πλευρά σε αυτές ότι εκτός από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών συμμετέχουν και ο Αιγύπτιοι υπουργοί Πετρελαίου και Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό δίνει βεβαίως και το στίγμα της ατζέντας που υπάρχει στο τραπέζι των διευρυμένων αυτών συνομιλιών.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν τα μεγάλα σχέδια που υπάρχουν στην Αίγυπτο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ στην ατζέντα είναι και η στρατιωτική συνεργασία. Επίσης, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να απασχολήσουν τους δύο ηγέτες και τις δύο αντιπροσωπείες, όπως και η κατάσταση στη Λιβύη, όπου ο ρόλος της Αιγύπτου είναι καθοριστικός.

«Ελλάδα και Αίγυπτος παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή»

Μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις που έκανε, την χαρακτήρισε «σύντομη αλλά παραγωγική. Όπως γνωρίζετε με τον Πρόεδρο Σίσι έχω μια εξαιρετική προσωπική σχέση και είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω το στρατηγικό βάθος της σχέσης Ελλάδος και Αιγύπτου και να ευχαριστήσω και την Αίγυπτο για την κίνηση την οποία έκαναν να στηρίξουν την πατρίδα μας αποστέλλοντας στρατιωτικά ελικόπτερα, να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα θέματα της συνεργασίας μας, να κάνουμε μία εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Να επαναβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά. Αλλά να συζητήσουμε και νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά και για να επαναβεβαιώσουμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργατικό δυναμικό. Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για τις κατασκευες. Και βάλαμε μπροστά ένα σχέδιο γρήγορης υλοποίησης αυτής της αρχικής ιδέας περί της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα».

«Όπως έχω πει πολλές φορές, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά θα είμαστε πολύ αυστηροί με την παράνομη μετανάστευση. Η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει στη χώρα βοήθεια για να καλύψει ανάγκες που έχουμε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Όλα αυτά θα έχουν ως επιστέγασμά τους την απόφασή μας να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο, με την παρουσία πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ελπίζουμε ότι το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο θα μπορεί να λάβει χώρα στην πατρίδα μας, τους πρώτους μήνες του 2024, όπου θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτήν την σχέση προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδος και της Αιγύπτου και των δύο λαών μας.

Βέβαια, με την ευκαιρία της επίσκεψης ήθελα να αναφερθώ εδώ στο Ελ Αλαμέιν, όπου οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους στην έρημο της Αιγύπτου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Ήταν το ελάχιστο το οποίο μπορούσα να κάνω γι’ αυτούς που βρέθηκαν μακριά από την πατρίδα στον κοινό αγώνα για την ελευθερία» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις δεν ετεροπροσδιορίζονται»

Για το επίπεδο των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίσαμε με τον Πρόεδρο Σίσι, αυτός είναι ο χαρακτήρας των σχέσεων αυτών, είναι μία στρατηγική σχέση αυτή η οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, η οποία ακόμα έχει να δώσει πολλά δείγματα γραφής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr