Με ικανοποιήση και με «βαριές αποσκευές» επιστρέφει στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός, που χθες συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι.
Η Αθήνα «κάνει ταμείο» από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν -την πρώτη τους από την εκλογή Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας- και οι πρώτες εκτιμήσεις είναι θετικές, τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας.
Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση για την ενίσχυση του διμερούς συμβατικού πλαισίου, κατόπιν υπογραφής τεσσάρων συμφωνιών στο περιθώριο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, καθώς και ότι υιοθετήθηκε το Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022-2024, που θα προσδιορίσει βασικούς άξονες διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις που αφορούν την πανδημία και τονίστηκε η σημασία της προώθησης της οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας.
Κυπριακό
Η Αθήνα αξιολογεί θετικά την τοποθέτηση Πούτιν για την επίλυση του Κυπριακού στην βάση των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα και επανέλαβε την προσήλωση στον στόχο αμοιβαία αποδεκτής λύσης, εντός του δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα δε νοείται λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Για το ζήτημα των Βαρωσίων ξεκαθάρισε ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει με την υλοποίηση των εξαγγελιών για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού.
Ελληνοτουρκικά και Δίκαιο της Θάλασσας
Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά πληροφορίες, τόνισε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η Τουρκία με την επιθετική ρητορική της και τις προκλητικές ενέργειές της, επιμένει να συμπεριφέρεται με τρόπο που δυσχεραίνει την συνεννόηση μεταξύ των κρατών της περιοχής, αλλά και τις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει πρόθυμη για διάλογο υπό την απαραίτητη προϋπόθεση πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και εξέφρασε την εκτίμησή του για την σαφή τοποθέτηση της ρωσικής πλευράς ως προς τη θεμελιώδη σημασία του Δικαίου της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θετική παρέμβαση για το Ουκρανικό
Για το ακανθώδες ζήτημα της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο κ. Μητσοτάκης, αφού αναγνώρισε τις υφιστάμενες προκλήσεις, υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς το συμφέρον όλων και διαβεβαίωσε για την προσήλωση της Ελλάδας στο διάλογο ως μόνο μέσο για την εξεύρεση λύσεων. Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα παγίως θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος Δυτικός ηγέτης που συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο αφότου παρατηρήθηκε επιδείνωση και κλιμάκωση της έντασης στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Τέλος, για το ζήτημα της Λιβύης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία τήρησης του χρονοδιαγράμματος των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού της Συμφωνίας Εκεχειρίας και κάλεσε για πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων από τη χώρα.
Εν κατακλείδι, η Αθηνά εκτιμά ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και ότι η περαιτέρω βελτίωσή τους θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες, σε μια φάση που η Ελλάδα ασκεί μια έντονα εξωστρεφή διπλωματία και έχει επιτύχει να ισχυροποιήσει τη θέση της, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όσο και στην Ευρώπη.


Πηγή: economico.gr