Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ η πολυαναμενόμενη συνάντηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν περιορίστηκε σε μια ανάρτηση στο Twitter για το περιεχόμενο της συνάντησης, στην οποία έγραψε ότι «συνάντησα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στις Βρυξέλλες. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας με τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εξέφρασα τη στήριξή μας για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και τόνισα τη σημασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από την ανάρτηση, προφανώς, λείπει η οιαδήποτε αναφορά στα «καυτά» ζητήματα της αμερικανοτουρκικής ατζέντας, όπως οι S-400 ή οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στη Συρία και τη Λιβύη, ωστόσο η στήριξη των διερευνητικών επάφών Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και η αναφορά σε ζητήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ουσιαστικά δείχνει την πρόθεση της Ουάσινγκτον να μην υπαναχωρήσει στα ζητήματα αυτά, τα οποία και βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητές της για την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Συζήτησαμε όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε μια εποικοδομητική συνάντηση.  Ανταλλαγή περιεκτικών απόψεων σχετικά με το Αφγανιστάν, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Πηγή: economico.gr