To 2016 και το 2017 το προσωπικό στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Καναδά στην Αβάνα της Κούβας προσβλήθηκε από μια μυστηριώδη ασθένεια.

Το μυστηριώδες σύνδρομο

Πολλοί διπλωμάτες και εργαζόμενοι στις πρεσβείες των δύο χωρών περιέγραψαν ότι ξαφνικά άρχισαν να ακούν έναν έντονο θόρυβο στο εσωτερικό των αυτιών τους. Ο θόρυβος ήταν οξύς και διαρκούσε για 20 ως 30 δευτερόλεπτα και μετά σταματούσε. Ωστόσο, το φαινόμενο φαίνεται ότι είχε παρενέργειες διαρκείας. Απώλεια ακοής, απώλεια μνήμης και ναυτία ήταν μόνο μερικά από τα συμπτώματα που οι εργαζόμενοι στις πρεσβείες ένοιωθαν, ενώ ιατρικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ έκαναν λόγο ακόμα και για μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες στα θύματα του συνδρόμου.

Έρευνα χωρίς αποτελέσματα

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αρχικά απέδωσαν το περίεργο φαινόμενο σε κάποιο μυστικό ηχητικό όπλο. Ωστόσο, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν δεν κατέληξαν πουθένα και μάλιστα, φαίνεται ότι FBI και CIA συγκρούστηκαν και υπήρξε μπάχαλο στην όλη διαδικασία. Τελικά, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να λειτουργεί την πρεσβεία της με περιορισμένο προσωπικό, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων του «συνδρόμου της Αβάνας» τα περιστατικά σημειώνονταν όταν βρίσκονταν σε ξενοδοχεία ή στα σπίτια τους, γεγονός που έκανε το μυστήριο ακόμα πιο βαθύ.

Τι εικάζουν οι επιστήμονες

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κατηγορήσει την Κούβα ότι πραγματοποιεί επιθέσεις σε βάρος των Αμερικανών διπλωματών, ωστόσο, πηγές της κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι πίσω από το «σύνδρομο της Αβάνας» κρύβονταν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και ότι για την πρόκλησή του χρησιμοποιήθηκαν συσκευές μικροκυμάτων, αν και οι έρευνες δεν κατέληξαν ποτέ σε οριστικά συμπεράσματα, παρότι επιστρατεύθηκαν και ειδικευμένοι επιστήμονες και γιατροί που εξέτασαν τους πληγέντες διπλωμάτες και εργαζόμενους. Παρόμοια συμπτώματα, πρέπει να σημειώθεί, καταγράφηκαν και σε προσωπικό της πρεσβείας του Καναδά στην Αβάνα.

Πρώτα περιστατικά στη Γερμανία

Γιατί όλος αυτός ο πρόλογος; Διότι, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το «σύνδρομο της Αβάνας» εντοπίστηκε πλέον στα… ανατολικά της Κούβας και συγκεκριμένα στο Βερολίνο της Γερμανίας, όπου τουλάχιστον δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν τα συμπτώματα του συνδρόμου, σύμφωνα με διπλωμάτες των ΗΠΑ που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι δύο περιπτώσεις είναι οι πρώτες που καταγράφονται στη Γερμαία, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αντίστοιχα «κρούσματα» έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τα χαρακτηριστικά των θυμάτων

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αξιωματούχοι που έχουν πληγεί με το «σύνδρομο» φέρονται να εργάζονταν σε τομείς που σχετίζονται με τη Ρωσία, όπως η κυβερνοασφάλεια, οι εξαγωγές φυσικού αερίου, αλλά και ο τομέας της «πολιτικής ανάμειξης». Το γερμανικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είναι σε γνώση των περιστατικών, αλλά δεν διαθέτει άλλες πληροφορίες, εν.ώ υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σε βάσεις της είναι αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες περί ασφαλείας.

Και σε άλλες χώρες

Σημειώνεται ότι εκτός από την Αβάνα, Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν πληγεί από το μυστηριώδες «σύνδρομο» στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Βιέννη, ακόμα και μέσα στις ΗΠΑ. Η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς δήλωσε στις αρχές του Αυγούστου ότι η Ουάσινγκτον ακόμα δεν είναι σίγουρη σχετικά με το τι προκαλεί τα «ανώμαλα περιστατικά υγείας», όπως τα χαρακτήρισε, ενώ ρωσικές πηγές έχουν απορρίψει τα σενάρια εμπλοκής της Μόσχας στην υπόθεση. Και το μυστήριο παραμένει…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr