Στο όριο του ανατολίτικου παζαριού και της κοροϊδίας κινείται πλέον η στάση της Τουρκίας αναφορικά με την διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Έτσι, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη με τις δεσμεύσεις της Σουηδίας όσον αφορά τους Κούρδους και είναι απίθανο να άρει τις ενστάσεις της για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ εάν δεν προχωρήσει σε καθοριστικά βήματα. «Οι δηλώσεις της Σουηδίας είναι καλές, αλλά δεν επαρκούν μέχρι να εφαρμοστούν», δήλωσε ο Τσελίκ. «Περιμένουμε να τις δούμε στην πράξη».

Τα κόλπα του Ερντογάν

Οι δηλώσεις του Τσελίκ έρχονται ενόψει της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αυτή την εβδομάδα. Αναμένεται επίσης επίσκεψη του νέου Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον την επόμενη εβδομάδα. Ο Στόλτενμπεργκ ενθάρρυνε τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία να ανταποκριθούν στα αιτήματα της Τουρκίας. Ήδη 28 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εγκρίνει την ένταξη στη συμμαχία των σκανδιναβικών χωρών, όχι όμως η Τουρκία και η Ουγγαρία.

Ο Ερντογάν, που αντιμετωπίζει την πρόκληση των εκλογών το επόμενο έτος, θέλει να τονώσει τα εθνικιστικά αισθήματα πιέζοντας τις δύο χώρες της βόρειας Ευρώπης να προβούν σε γραπτές δεσμεύσεις ότι θα πατάξουν όχι μόνο τους υποστηρικτές της κουρδικής μαχητικής ομάδας PKK, που έχει ήδη χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες ομάδες, όπως η πολιτοφυλακή YPG στη Συρία.

Αντιδράσεις

Όπως είναι φυσικό, η νέα παρελκυστική πολιτική της Άγκυρας προκαλεί αντιδράσεις, με τη Φινλανδή πρωθυπουργό, Σάνα Μαρίν, να καλεί την την Ουγγαρία και την Τουρκία να εγκρίνουν γρήγορα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ουγγαρία και την Τουρκία. Περιμένουμε από τις χώρες αυτές να επικυρώσουν τις αιτήσεις μας. Νομίζω ότι θα ήταν σημαντικό αυτό να συμβεί όσο το δυνατόν νωρίτερα», δήλωσε η Μαρίν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσoν.

Από την πλευρά του, ο Κρίστερσoν υπογράμμισε ότι Στοκχόλμη και Άγκυρα συμφώνησαν για την πραγματοποίηση επίσκεψής του στην τουρκική πρωτεύουσα και ότι μένει να ορισθεί η ημερομηνία. Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το φυσιολογικό είναι Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν ταυτόχρονα στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr