«Κάλπασαν» οι εξαγωγές τον Ιανουάριο με την αυξητική τους πορεία να σπάει κάθε ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων τον Ιανουάριο του 2023 σημειώθηκε αύξηση κατά 30,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο της προηγούμενης χρονιάς κατά την οποία και πάλι οι εξαγωγές κρατούσαν τα σκήπτρα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 4 μονάδες αύξησης των εξαγωγών, σημειώνεται άνοδο κατά 1 μονάδας του ΑΕΠ, περίπου 2 δισεκατομμύρια επιπλέον στα ταμεία της χώρας.

Όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Συμεών Διαμαντίδης, «το 80% των εξαγωγών στη χώρα μας γίνονται από το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων”. Και αυτό, γιατί όπως εξήγησε ο κ. Διαμαντίδης, χρειάζεται και “οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν εξωστρέφεια».Προέβλεψε, μάλιστα, πως «αν αυτό συμβεί τότε το 2030 η ελληνική οικονομία θα εκτοξευθεί».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη είτε με επιδοτήσεις μέσω προγραμμάτων για εκθέσεις στο εξωτερικό, κάτι που γινόταν προ πανδημίας, είτε μέσω πλατφορμών του εξωτερικού, ώστε τα προϊόντα τους να φθάνουν άμεσα στους καταναλωτές χρησιμοποιώντας τα διάφορα logistic centers που υπάρχουν ανά χώρα.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Διαμαντίδης, οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα κάνουν «αγώνα δρόμου» για να πάρουν μέρος σε διεθνείς εκθέσεις και εκ του αποτελέσματος σημειώνουν επιτυχία.

Σήμερα εγκρίνονται και τυπικά από το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εξαγωγέων τα πρώτα 30 σήματα για μακεδονικά προϊόντα τα οποία και θα δοθούν στις επιχειρήσεις.

Το σήμα Macedonia the Great που ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχει κατοχυρώσει διεθνώς θα φέρουν όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παράγονται στην Μακεδονία και εξάγονται.

«Το σήμα αυτό το δίνουμε στις επιχειρήσεις – μέλη μας δωρεάν. Εμείς έχουμε αναλάβει να το διαφημίσουμε ώστε βλέποντάς το οι καταναλωτές στο εξωτερικό να καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ένα ελληνικό προϊόν το οποίο τηρεί και όλες τις προδιαγραφές της Ε.Ε.», είπε ο κ. Διαμαντίδης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr