Χρειάστηκαν 20 χρόνια, ωστόσο, πλέον συνέβη το αδιανόητο για την Ευρωζώνη: το δολάριο είναι πλέον πιο ακριβό από το ευρώ.

Και νέα πτώση

Ήδη, τα άσχημα νέα για το ευρώ είχαν αρχίσει να φθάνουν από την Τρίτη, όταν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είχε στις χρηματαγορές την ίδια τιμή με το αμερικανικό (δηλαδή, ένα ευρώ ισοδυναμούσε με ένα δολάριο). Ωστόσο, την Τετάρτη τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα.

Πλέον, με τις αγορές να ανησυχούν για τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη, αλλά και συνολικά στην ΕΕ, το ευρώ υποχώρησε κατά 0,4% και πλέον ένα δολάριο ισοδυναμεί με 0,997 ευρώ, τη χαμηλότερη ισοτιμία από το Δεκέμβριο του 2002, όταν ακόμα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έψαχνε το βηματισμό του.

Ιδιαίτερα ευάλωτο

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του αντίκτυπου από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης καθώς και της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων της ΕΚΤ με τα επιτόκια της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών.

Την ίδια στιγμή τις τελευταίες εβδομάδες ενισχύεται ο ρόλος του δολαρίου ως ασφαλής επένδυση για τις αγορές, οι οποίες ανησυχούν για τις οικονομικές προοπτικές, με το νόμισμα των ΗΠΑ να εκτινάσσεται σε υψηλά 20ετίας έναντι πολλών νομισμάτων. Επίσης το ρούβλι συνεχίζει την πορεία ενδυνάμωσής του έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr