Με τους «αποκεφαλισμούς» των υπευθύνων ασφαλείας του Καπιτωλίου συνεχίζεται η θύελλα που προκάλεσε η εισβολή οπαδών του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο κτίρο την περασμένη Τετάρτη.

Μπροστά στις αντιδράσεις μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, αλλά και στα οπτικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πλημμελή φύλαξη του κτιρίου από τους έξαλλους διαδηλωτές, ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, Στίβεν Σαντ, υπέβαλε την παραίτησή του και, ταυτόχρονα, ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις του Πόλ Ιρβινγκ, επικεφαλής της Αστυνομίας της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Μάικλ Στένγκερ, επικεφαλής της Αστυνομίας της Γερουσίας.

Έξαλλη η Πελόζι

Η επίσημη αποχώρησή του Στίβεν Σαντ θα γίνει στις 16 Ιανουαρίου. Ο Σάντ έγινε αρχηγός του Σώματος τον Ιούνιο του 2019 και υπηρετεί στην Αστυνομική δύναμη του Καπιτωλίου από το 2017. Των απομακρύνσεων προηγήθηκε δήλωση-«φωτιά» της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, η οποία τόνισε ότι «η ηγεσία της Αστυνομίας του Καπιτωλίου απέτυχε. Και δεν μας πήρε καν ένα τηλέφωνο από τότε που έγιναν όλα αυτά», «καρφώνοντας» ευθέως τον Σαντ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου των αστυνομικών του Καπιτωλίου, Γκας Παπαθανασίου, υπογράμμισε ότι «χωρίς αλλαγές στην ηγεσία, ενδέχεται να δούμε περισσότερα γεγονότα σαν αυτά που είδαμε στις 6 Ιανουαρίου». Ο Παπαθανασίου ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους άνδρες μας και την κοινότητα του Καπιτωλίου την οποία προστατεύουν, στο έλεος νέων επιθέσεων κατά την διάρκεια κενού ηγεσίας», ενώ ο Σαντ έκανε γνωστό ότι περισσότεροι από 50 άνδρες της αστυνομίας του Καπιτωλίου και της Ουάσιγκτον τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των επεισοδίων.

Χαλαρή εφαρμογή του νόμου

Ωστόσο, η κριτική των πολιτικών δεν περιορίζεται στην αδυναμία των ανδρών ασφαλείας να αποτρέψουν την εισβολή στο Καπιτώλιο, αλλά και σε φαινόμενα πλημμελούς εφαρμογής του νόμου, καθώς οι συλλήψεις των εισβολέων ήταν ελάχιστες, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν καταστροφές και φαινόμενα λεηλασίας, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που κάποιοι αστυνομικοί φάνηκαν να στέκονται στο πλευρό των έξαλλων διαδηλωτών.

Η Κάρεν Μπας, βουλευτής των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια, αναφέρθηκε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα και δείχνει έναν αστυνομικό του Καπιτωλίου να ποζάρει σε φωτογραφίες με τους διαδηλωτές. «Θα βγάζατε σέλφι με κάποιον που ληστεύει μία τράπεζα;», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν νομίζω ότι στην περίπτωση που μερικές χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο, θα είχαμε μόνο 13 συλλήψεις».

Πηγή: economico.gr