Η Ευρωπαϊκή Ενωση “δεν αποκλείεται” να προσφύγει δικαστικά κατά της εταιρείας AstraZeneca, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον κάνοντας λόγο για “παραβιάσεις του συμβολαίου” έπειτα από την ανακοίνωση καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ.

“Θα υπερασπισθούμε τα συμφέροντά μας”

Υπάρχουν ανησυχίες και κάτι περισσότερο, χωρίς αμφιβολία ορισμένες συμβατικές παραβιάσεις και η Ευρώπη δεν θα παίξει σε ένα σχήμα σαν τα Αρκουδάκια της Αγάπης που θα δίνει χρήματα και δεν θα περιμένει τίποτε σε αντάλλαγμα“, δήλωσε ο γάλλος υπουργός στο μικρόφωνο του Radio Classique. “Θα υπερασπισθούμε τα συμφέροντά μας“, πρόσθεσε. “Μπορεί να υπάρξουν δικαστικές προσφυγές. Δεν αποκλείεται“.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε το Σάββατο νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση. “Πριν από τις δικαστικές προσφυγές, υπάρχει η πολιτική πίεση, ή ακόμη και του διοικητικού συμβουλίου εσωτερικά στην εταιρεία” σημείωσε ο Μπον.

“Αν χρειαστεί να γίνουν δικαστικές προσφυγές θα τις κάνουμε”

Αν χρειασθεί να γίνουν δικαστικές προσφυγές θα τις κάνουμε, αλλά παίρνει χρόνο. Σήμερα το επείγον είναι η παραγωγή“, τόνισε, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες την αναστολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας ότι ενεργεί στο πλαίσιο “ευρωπαϊκής στρατηγικής”.

Ο Κλεμάν Μπον ευχήθηκε το εμβόλιο να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και πάλι παίρνοντας το πράσινο φως των επιστημόνων υπενθυμίζοντας ότι πολλά άλλα εμβόλια βρίσκονται σε χρήση και ότι το εμβόλιο της AstraZeneca “δεν είναι το άλφα και το ωμέγα της εκστρατείας εμβολιασμού“.

Ο Κλεμάν Μπον διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραγάγει 2 έως 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που θα την καταστήσει πρώτη παραγωγό εμβολίων στον κόσμο μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: economico.gr