Αν και αρχικά το Βερολίνο είχε αντισταθεί στις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον να μη χρησιμοποιήσει κινεζικές εταιρείες για την ανάπτυξη των υποδομών 5G στις τηλεπικοινωνίες της χώρας, φαίνεται ότι πλέον «παίρνει θέση» στον «πόλεμο» της Δύσης με την Κίνα για το ζήτημα αυτό.

Θέματα ασφαλείας

Έτσι, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποκλείσει τη συμμετοχή κινεζικών εταιριών σε τομείς των τηλεπικοινωνιών της. Η απόφαση θα επηρεάσει μάλιστα και ήδη εγκατεστημένα συστήματα. Το προσεχές διάστημα θα αξιολογηθεί ο κίνδυνος για θέματα ασφάλειας στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G της Γερμανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ, επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος αφορά θέματα ασφάλειας κρίσιμων συστημάτων, κυρίως σχετικά την αξιοπιστία τους, την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Το θέμα βεβαίως είναι και το πώς δεν θα είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από συγκεκριμένους παρόχους“, τόνισε ο κ. Καλ, διευκρινίζοντας ότι η νομοθεσία επιτρέπει τον εκ των υστέρων έλεγχο και την αναδρομική επιβολή απαγορεύσεων σε ήδη ενεργές συμμετοχές σε κρίσιμες υποδομές της χώρας. Παρά την περίπλοκη γραφειοκρατικά διαδικασία, η κυβέρνηση αναμένει ότι οι πρώτες αποφάσεις απαγόρευσης θα υλοποιηθούν ήδη το καλοκαίρι, όπερ σημαίνει ότι ακόμα και εγκατεστημένες υποδομές θα… εξοριστούν από το υπάρχον δίκτυο.

Οι “μεγάλοι παίκτες”

Εταιρίες κινεζικών συμφερόντων, όπως η Huawei και η ΖΤΕ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επέκταση του δικτύου 5G στη Γερμανία, με την πρώτη να είναι υπεύθυνη για το 59% του δικτύου. Η συνεργασία είχε θεωρηθεί από την αρχή αμφιλεγόμενη, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν απορρίψει καθολικά τη χρήση κινεζικών συστημάτων, ενώ έντονη υπήρξε και η διπλωματική πίεση από τις ΗΠΑ, υπό τον φόβο ότι η Κίνα θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολική επιρροή στο ευρωπαϊκό δίκτυο επικοινωνιών και πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ αρνήθηκε πάντως να απαντήσει εάν το ζήτημα τέθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσινγκτον. Από το 2011 εγκρίθηκαν από τις γερμανικές αρχές έξι αιτήσεις για συνολικά 100 εξαρτήματα, αλλά, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ARD, δύο νέες αιτήσεις εξετάζονται τώρα με μεγαλύτερη επιφύλαξη. Όπως επισημαίνει το ARD, η κυβέρνηση θέλει να μεταρρυθμίσει συνολικά τη διαδικασία ώστε φορείς εκμετάλλευσης δικτύων, όπως η Telekom και η Vodafone, να πρέπει ενδεχομένως μελλοντικά να βασίζονται σε άλλους κατασκευαστές, εκτός Κίνας, όπως η Nokia ή η Ericsson.

Η πολιτική των ΗΠΑ

Την κυβερνητική απόφαση χαιρέτισε και η αντιπολίτευση, με τον εκπρόσωπο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν να χαρακτηρίζει “καλά νέα” τον ενδεχόμενο αποκλεισμό “αναξιόπιστων παρόχων” από το γερμανικό δίκτυο 5G. Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα ψηφιακής πολιτικής Γενς Τσίμερμαν δήλωσε από την πλευρά του ότι “λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αλλαγή της κατάστασης ασφάλειας, δεν μπορούμε να ανεχτούμε στα βασικά μας δίκτυα οποιοδήποτε υλικό από κατασκευαστές οι οποίοι δεν είναι απολύτως αξιόπιστοι“.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πρώτες οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ολοκληρωτικό αποκλεισμό των κινεζικών κολοσσών του χώρου της τεχνολογίας των επικοινωνιών, επικαλούμενες ζητήματα εθνικής ασφαλείας και κατηγορώντας τις εταιρείες ότι είναι ενεργούμενα της κυβέρνησης του Πεκίνου. Μάλιστα, επί προεδρίας Τραμπ είχε πέσει στο τραπέζι και η ιδέα οι ΗΠΑ να αγοράσουν δυτικές επιχειρήσεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, ώστε να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στη σχετική τεχνολογία. Παράλληλα, πίεσαν πολύ τους δυτικούς συμμάχους τους να αποκλείσουν τις κινεζικές εταιρείες από τις υποδομές δικτύων 5G, παρότι ήταν πιο ανταγωνιστικές από τις δυτικές εταιρείες του κλάδου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr