Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πολιτικές ζυμώσεις στις ΗΠΑ σχετικά με την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και τους περιορισμούς που επιχειρούνται διακομματικά να τεθούν στην πώληση αυτή, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Άγκυρας προς την Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιστολή προς τις Επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, με την οποία ο Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάπας ζητάει να διατηρηθεί η τροπολογία για τα F-16 στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA).

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη τροπολογία βάζει περιορισμούς στην Τουρκία για την απόκτηση των F-16 με στόχο να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Στην επιστολή του, ο Κρις Πάπας υποστηρίζει ότι οι προϋποθέσεις είναι λογικές και λειτουργούν τόσο προς συμφέρον των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ.

Αιχμές για την Τουρκία

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «εναπόκειται στην κυβέρνηση να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα F-16 που δίνονται από τις ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για την παραβίαση της κυριαρχίας ενός άλλου, ιδιαίτερα με δεδομένο τον πολύ πραγματικό κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ των δύο.

Εάν η Τουρκία σταματήσει τις εδαφικές υπερπτήσεις, η επιστροφή της στις αξίες και τον σεβασμό του κράτους δικαίου στον οποίο βασίζεται η συμμαχία (του ΝΑΤΟ) θα είναι ευπρόσδεκτη. Επιπλέον, οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα μειωθούν σημαντικά, επιτρέποντας στις ΗΠΑ και στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην υπαρξιακή απειλή της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Η τροπολογία

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από κοινού από τους βουλευτές Πάπας και Παλόν και «πέρασε» κατά την πρώτη συζήτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφέρει ότι «ο πρόεδρος (σ.σ. των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου ότι αυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών· και αυτό περιλαμβάνει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις (πάνω από το έδαφος) Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη τροπολογία που είχε επιχειρήσει να εντάξει στο νομοσχέδιο ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατά τη συζήτησή του στη Γερουσία, απορρίφθηκε. Ωστόσο, πλέον τα δύο σώματα του Κογκρέσου καλούνται να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο, το οποίο και θα ψηφιστεί από τους Γερουσιαστές και τους βουλευτές, αρχικά σε επίπεδο επιτροπών και εν συνεχεία στις ολομέλειες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr