Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης  του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην συνεδρίαση τέθηκαν ως πρώτες προτεραιότητες ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις, καθώς και η προστασία των ελληνικών συνόρων.

Τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών για το ζήτημα του απεγκλωβισμού πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η προστασία των ελληνικών συνόρων

Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει τον προβληματισμό της όχι μόνο ενόψει του αναμενόμενου νέου κύματος μεταναστευτικών ροών με αφετηρία το Αφγανιστάν, αλλά και για τη βασίμως πιθανολογούμενη «εργαλειοποίηση» αυτής της κρίσιμης πτυχής από την Αγκυρα.

Ενδεικτική είναι η επισήμανση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με αφορμή τη χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της Ε.Ε. ειδικά για το Αφγανιστάν, ότι θα πρέπει να τηρηθεί «ενιαία και συντονισμένη στάση στο ζήτημα της μετανάστευσης και πως θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού».

Εκτακτα μέτρα “τύπου Εβρου”

Στο πλαίσιο αυτό, ο παράγων φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων είναι στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας, με την ενεργοποίηση εκ νέου εκτάκτων μέτρων τύπου Εβρου να υπάρχει πάνω στο τραπέζι.

Η Αθήνα φαίνεται να εκτιμά αφενός –βάσει και της πρόσφατης εμπειρίας στο μέτωπο αυτό– ότι η τουρκική πλευρά θα επαναφέρει με ιδιαίτερη έμφαση εκ νέου το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την Ε.Ε., με άμεση επίπτωση στα ελληνικά σύνορα, και αφετέρου διαβλέπει τάσεις της Αγκυρας να χρησιμοποιήσει την πτυχή της εμπλοκής της και στο Αφγανιστάν ως «όπλο» για την προώθηση των γνωστών λοιπών περιφερειακών σχεδιασμών της.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr