Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Θέμα «αυτοπροστασίας της διαδικασίας» έθεσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, κατά τη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία εξέτασε την οργάνωση της σημερινής απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

  • Ο κ. Τασούλας, ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας.

Για την διαδικασία καθ΄ εαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών. Σημείωσε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα ερωτηθούν με τη σειρά τους.

Τασούλας: Οι βουλευτές να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα

Στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όσα στοιχεία αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός “πορίσματος”, δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση» είπε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της επιτροπής.

Σημειώνεται ότι προσκλήσεις για την αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν απευθυνθεί στους:

Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,

Γρηγόριο Δημητριάδη, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,

Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,

Παναγιώτη Κοντολέοντα, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,

Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και

Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί, ο υπουργό Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης

Αντιρρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης 

Αντιρρήσεις για την οργάνωση της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία έχουν προσκληθεί εννέα πρόσωπα, που σχετίζονται με το θέμα των παρακολουθήσεων, εξέφρασαν εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού και για πρόθεση της πλειοψηφίας να υπονομεύσει τη συνεδρίαση. Όπως είπε, ενώ όλα τα κόμματα ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν προσκληθεί, ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες, μια για αυτούς που εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο υποκλοπής των Ανδρουλάκη, Κουκάκη, δηλαδή το μεγάλο σκάνδαλο του predator, και μία όλοι οι άλλοι, των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία φαίνεται να επιδιώκει μια διαδικασία μπάχαλο, όπου εννιά άνθρωποι θα είναι εξαρχής στην ίδια συνεδρίαση, απέναντί στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της επιτροπής Θεσμών.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη είπε ότι ζητήσαμε (να βγουν) όλα στο φως, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τα θεσμικά όργανα, και με απόλυτα θεσμικό τρόπο. Η πλειοψηφία, προσέθεσε, πρότεινε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όλους όσοι προσέλθουν, και να τους ακούσουμε όλους μαζί. «Αυτό οδηγεί στον απόλυτο ευτελισμό της διαδικασίας» τόνισε η κα Λιακούλη.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι τα ζητήματα των υποκλοπών είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις, ότι σχετίζονται άμεσα με τον λαό και τα δικαιώματά του, και γι’ αυτόν τον λόγο «δεν μπορεί η όποια διερεύνηση να γίνεται εν κρυπτώ, πολύ, δε, περισσότερο να υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι το ΚΚΕ ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συζητήσεων προσθέτοντας πως σε θέματα που μπορεί να είναι απόρρητα και σχετίζονται με την άμυνα, τότε πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση το θέμα της μη δημοσιοποίησης τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr