Αρχίζει το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο το 15ο συνέδριο της ΝΔ, στο οποίο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κηρύξει επί της ουσίας την έναρξη της ευρω-εκλογικής περιόδου με ορίζοντα την κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Το συνέδριο υπό κανονικές συνθήκες θα είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς συμπίπτει με την 50η επέτειο από την ίδρυση της ΝΔ και έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την απολύτως πειστική –διπλή- νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, ορισμένες κυβερνητικές αστοχίες, το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη χώρα λόγω των εξελίξεων σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, η συνεχιζόμενη πίεση στα νοικοκυριά από την ακρίβεια, αλλά και ορισμένα δημοσκοπικά στοιχεία, όπως η ανοδική τάση κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για πανηγύρια.

Εγρήγορση

Αντιθέτως, το μήνυμα που ήδη εκπέμπει προς τα στελέχη και το κόμμα ο Κ. Μητσοτάκης είναι αυτό της απόλυτης εγρήγορσης και της μέγιστης δυνατής κινητοποίησης, ώστε – παρότι η ΝΔ δεν φαίνεται να κινδυνεύει, όσον αφορά στην κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό της χώρας – το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης να μην επιφυλάξει… δυσάρεστες εκπλήξεις και να μην επιτρέψει σε κανένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης να αμφισβητήσει έστω και θεωρητικά την ισχύ της κυβέρνησης, καθώς μετά τις ευρωεκλογές υπάρχει μια «καθαρή» από εκλογικές αναμετρήσεις τριετία.

Αν και ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να μπει στη λογική των ποσοστών, κυβέρνηση και κόμμα παραδέχονται ότι ο βασικός στόχος είναι η ΝΔ στις ευρωεκλογές να συγκεντρώσει ποσοστό από 30% και πάνω (το 2019 είχε «πιάσει» λίγο πάνω από 33%), ώστε να εμπεδωθεί για άλλη μια φορά η κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό. Ταυτόχρονα, ωστόσο, το βλέμμα είναι στραμμένο και προς τα… δεξιά, όπου η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η Νίκη και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου μοιάζουν να «τσιμπάνε» από το πιο συντηρητικό μέρος του εκλογικού σώματος (κυρίως από τους υπό… εξαΰλωση Σπαρτιάτες) και θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν ιδιόμορφο αντιπολιτευτικό πόλο.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Με αυτά τα δεδομένα, και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ αναμένεται να στείλει τα εξής μηνύματα:

  • Πρώτον, ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι ούτε «χαλαρές» ούτε πεδίο για ψήφο διαμαρτυρίας. Αντιθέτως, θα καθορίσουν την εκπροσώπηση της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια στα όργανα της ΕΕ, όπου αναμένεται να δοθούν πολλές και σκληρές μάχες για κρίσιμα για την Ελλάδα θέματα, όπως, για παράδειγμα, η αναθεώρηση της ΚΑΠ, που αποτελεί και πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της χώρας.
  • Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που έδωσαν τον Ιούνιο του 2023 σχεδόν 41% στη ΝΔ, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες, αλλά και υπενθυμίζοντάς τους ότι ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που αντιμετώπισε με επιτυχία μεγάλες κρίσεις, όπως η πανδημία του SARS-CoV-2, η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ή ο εκρηκτικός πληθωρισμός, και στάθηκε αρωγός στο πλευρό των πολιτών, δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσει να το κάνει.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

  • Σε τρίτο επίπεδο, ο Κ. Μητσοτάκης θα εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας της για λαϊκισμό, τοξικότητα, υιοθέτηση θεωριών συνωμοσίας, αμφισβήτηση του ίδιου του πολιτεύματος και των θεσμών του, έλλειψη θέσεων και προτάσεων, εμμονές και «κωλοτούμπες» και υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει να προβάλλει τίποτα για να «χτυπήσει» την κυβέρνηση, η οποία, με τη σειρά της, κινείται με προσοχή, σύνεση και ευαισθησία για να ενδυναμώσει τη χώρα, να ανατάξει την οικονομία, να προχωρήσει σε μείζονες μεταρρυθμίσεις και να χτυπήσει τα «κακώς κείμενα» δεκαετιών.
  • Έτσι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει όλα τα στελέχη της ΝΔ σε συσπείρωση μπροστά σε μια δύσκολη προεκλογική περίοδο, αλλά και το κόμμα σε διαδικασία επανεκκίνησης, με στόχο μια επιτυχημένη νέα θητεία, στο τέλος της οποίας θα έχουν επιτευχθεί όλοι οι προεκλογικοί στόχοι που τέθηκαν πριν τις εκλογές του 2023 και η χώρα θα μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία και θετικό τρόπο το μέλλον, υπενθυμίζοντας και το σύνθημα που είχε κυριαρχήσει κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, «το είπαμε, το κάναμε».
  • Τέλος, αναμένεται να υπενθυμίσει την ιστορική πορεία της ΝΔ, τα επιτεύγματά της, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, τις σημαντικές επιτυχίες της κάθε φορά που κυβέρνησε και συνολικά τον ρόλο της μέσα στην πεντηκονταετία της Μεταπολίτευσης, θέτοντας ακόμα υψηλότερους στόχους για τα επόμενα χρόνια. Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο θα κάνουν παρεμβάσεις διά ζώσης, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr