Προς «μετωπική» Τσίπρα με «Ομπρέλα» για την εκλογή προέδρου από τη βάση

Ένα «θρίλερ» βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος.

Κι αυτό διότι η εσωκομματική ομάδα της «Ομπρέλας» (Τσακαλώτος, Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης, και άλλα στελέχη), όχι μόνο εξέφρασε τη διαφωνία της με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που αποτελεί και επίσημη εισήγηση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, να εκλέγεται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση του κόμματος, αλλά πηγαίνοντας ένα βήμα παρά πέρα, κατέθεσε επίσημη αντιπρόταση, η οποία θα μπει στην ψηφοφορία της Κυριακής στο συνέδριο, όταν και θα κριθούν οι αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογή από την Κεντρική Επιτροπή

Σύμφωνα με την πρόταση της «Ομπρέλας», ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα εκλέγεται από το συνέδριο. Πρακτικά, η ομάδα ζητά να μην αλλάξει ό,τι ίσχυε ως τώρα, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τη σημασία της λογοδοσίας των ηγετικών οργάνων (δηλαδή και του προέδρου του κόμματος) και τονίζοντας ότι «η επιδίωξη εδώ είναι να υπάρχει ένας θεσμός αφενός στιβαρός και ανθεκτικός, αφετέρου επαρκώς ανοικτός και συμμετοχικός τόσο για την εκλογή, όσο και για τη λογοδοσία. Η κεντρική ιδέα είναι ότι η συμμετοχική δημοκρατία έχει νόημα όταν ασκείται πάνω σε έναν σκελετό που υποστηρίζει την κομματική λειτουργία και παρέχει θεσμικά αντίβαρα».

Το «θεμελιώδες όργανο»

Στο πλαίσιο αυτό, η «Ομπρέλα» σημειώνει ότι τα πλεονεκτήματα της πρότασής της είναι ότι «διατυπώνει με σαφήνεια ποιο είναι το θεμελιώδες όργανο του Κόμματος, από το οποίο όχι μόνο εκλέγεται ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή, αλλά πράγμα ακόμα σημαντικότερο, απέναντι στο οποίο αυτά τα δύο όργανα λογοδοτούν: το Συνέδριο. Η επιδίωξη εδώ είναι να υπάρχει ένας θεσμός αφενός στιβαρός και ανθεκτικός, αφετέρου επαρκώς ανοικτός και συμμετοχικός τόσο για την εκλογή, όσο και για τη λογοδοσία. Η κεντρική ιδέα είναι ότι η συμμετοχική δημοκρατία έχει νόημα όταν ασκείται πάνω σε έναν σκελετό που υποστηρίζει την κομματική λειτουργία και παρέχει θεσμικά αντίβαρα».

Επίσης, υποστηρίζει ότι «επιβεβαιώνει την κεντρική θέση του Κόμματος για έμπρακτη ισότητα των φύλων δια της ποσόστωσης 50% στην Κεντρική Επιτροπή», καθώς και ότι «διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου όλων των Συνέδρων. Όλοι ψηφίζουν για όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.Διασφαλίζει, επίσης, την αναλογικότητα στην εκπροσώπηση όλων των περιφερειών στην κεντρική Επιτροπή με κριτήριο τον αριθμό των μελών, αποφεύγοντας την υπερεκπροσώπηση κάποιων περιφερειών με συνέπεια την υποεκπροσώπηση κάποιων άλλων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr