Στο ζήτημα της κατά το δυνατόν συντομότερης απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο επικεντρώθηκαν οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βερσαλλίες και είχε «καυτή» ατζέντα, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Συζήτηση για νέο ταμείο
Μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκ μέρους της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ δήλωσε ότι η Ένωση αντέδρασε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με ενότητα, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση ένα νέο ταμείο βοήθειας της ΕΕ που βασίζεται στο μοντέλο του ταμείου για την ανάκαμψη του κορωνοϊού. Ένα πρόγραμμα στήριξης που χρηματοδοτείται από το χρέος δεν θα πρέπει μόνο να ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και την ευρωπαϊκή άμυνα, ανέφερε ο κ. Μακρόν. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε για βαθιά αποσταθεροποίηση των προμηθειών τροφίμων σε Ευρώπη και Αφρική.
Δεν υπάρχει διαδικασία fast track
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι πρέπει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό και την ειρήνη και παράλληλα εξετάσαμε και τα ζητήματα ένταξης στην ΕΕ ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως τον Μάιο, δηλαδή πριν από τη σύνοδο του Ιουνίου, για να συζητηθούν τα αμυντικά ζητήματα της ΕΕ. Ειδικά για το αίτημα της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ένωσης, όπως έχει επισήμως ζητήσει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία fast track για την ένταξη νέων κρατών στην ΕΕ.
Στόχος το 2027
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ότι η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Η επιθετικότητα του Πούτιν είναι επίθεση στις αξίες μας. Η επίθεση καθορίζει το μέλλον της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας έως το 2027, αναφέροντας, μάλιστα, ότι μια νέα πρόταση θα κατατεθεί στα μέσα Μαΐου για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί και νέα Σύνοδος Κορυφής.
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Παράλληλα, η Γερμανίδα πολιτικός προανήγγειλε την επιβολή ενός πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε σήμερα στην αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας, της Ένωσής μας και ολόκληρης της ηπείρου μας. Ας μείνουμε πιστοί στις αρχές που καθοδηγούν την απάντησή μας μέχρι τώρα: Υπευθυνότητα, ενότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα». «Χρειάζεται έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε και τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση στον αμυντικό τομέα.
Αυτές είναι οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία
Όπως ανακοίνωσε λίγο μετά το τέλος των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής η πρόεδρος της Κομισιόν, οι νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία που θα εφαρμοστούν από το Σάββατο είναι οι εξής:
- Άρση του status του «ευνοούμενου κράτους» στις αγορές της ΕΕ, που σημαίνει ότι αίρονται σημαντικά προνόμια του ΠΟΕ.
- Εργασία για διακοπή των δικαιωμάτων μέλους της Ρωσίας από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, ώστε να μην μπορεί να δανειστεί από αυτά.
- Αυξημένες πιέσεις στις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν.
- Προσπάθεια αποκοπής της Ρωσίας και των ελίτ της να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα, ώστε να διαφεύγουν των κυρώσεων.
- Απαγόρευση εξαγωγής πολυτελών προϊόντων προς τη Ρωσία.
«Όχι» σε άμεση ένταξη της Ουκρανίας
Κατά τα λοιπά, παρά το ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και των πολιτών της που δοκιμάζονται από την ρωσική εισβολή, και κράτη – μέλη όπως η Πολωνία και η Εσθονία τάχθηκαν υπέρ της άμεσης πρόσδεσης του Κιέβου με την ΕΕ (υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία έχει καταθέσει επίσημη αίτηση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση), μια ομάδα κρατών-μελών, με προεξάρχουσα την Ολλανδία, επιμένουν ότι δεν υπάρχει διαδικασία fast track ένταξης στην ΕΕ και θα πρέπει να ακολουθηθεί η τυπική -μακροχρόνια- διαδικασία.
Πλήρης διαφωνία για το ευρω-ομόλογο
Επίσης, ελάχιστη σύγκλιση υπήρξε και για το ενδεχόμενο να δανειστεί εκ νέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών – μελών, καθώς σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ τα κράτη – μέλη δεν έχουν καταφέρει προς το παρόν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από 230 δισ. ευρώ των δανείων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης από την πανδημία. Παρόλο που Γαλλία και Ιταλία ζητούν ευρω-ομόλογο για να χρηματοδοτηθούν έργα που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή και αμυντική αυτονομία της ΕΕ, κράτη του Βορρά όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, εκφράζουν διαφορετικές προσεγγίσεις, υποστηρίζοντας ότι η προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες δημοσιονομικές διευκολύνσεις της ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν πλήρως.
Τι ζήτησαν Μακρόν-Ντράγκι
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίον συντάχθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί σε όλα τα σενάρια και το βασικό ζήτημα είναι ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορεί να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η ΕΕ βρίσκεται σε «σταυροδρόμι». Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας. Ο Μακρόν υποστήριξε ότι χώρες που εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο πρέπει να βοηθηθούν αυτή τη στιγμή και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι απαραίτητη.
Τέλος το ΡΕΡΡ είπε η Λαγκάρντ
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της άτυπης συνόδου κορυφής οι 27 ενημερώθηκαν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και των κυρώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ είναι μεν έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα τα διαθέσιμα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να καθησυχάσει τις αγορές εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά θα καταργήσει παράλληλα το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.


Πηγή: economico.gr