Σύνοδος κορυφής

Εντονη αποδοκιμασία” των μονομερών και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και προειδοποίηση για επανεξέταση της στάσης της ΕΕ έναντι της Αγκυρας περιλαμβάνει τελικά το κείμενο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, το θέμα της Τουρκίας μπήκε στην ατζέντα της συνόδου κατόπιν πίεσης της ελληνικής και κυπριακής πλευράς και στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά και στο θέμα των Βαρωσίων.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται ότι τo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων , και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020.

Ελλάδα και Κύπρος πίεσαν για “ισχυρή προειδοποίηση”

Νωρίτερα, το Reuters μετέδιδε ότι Αθήνα και Λευκωσία πίεσαν για μια “ισχυρή προειδοποίηση” της συνόδου προς την Τουρκία.

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, στο Reuters.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι «με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα θέσουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις».

Πηγή: economico.gr