ΝΑΤΟ Ρωσία

Σε δύο άξονες, με εκτεταμένες αναφορές στην Κίνα, αλλά και σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας, κινείται το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τους New York Times, το ανακοινωθέν το οποίο αναμένεται να επικυρώσουν οι ηγέτες των κρατών – μελών της συμμαχίας ασχολείται ανοιχτά για πρώτη φορά με τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ενώ η Ρωσία περιγράφεται ως «απειλή» για τη συμμαχία, η Κίνα εμφανίζεται ως «πρόκληση».

Ανησυχία για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας

Όσον αφορά το Πεκίνο, στο προσχέδιο για πρώτη φορά εμφανίζεται ως συστημική απειλή και πρόκληση για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ στο 38 σελίδων κείμενο εκφράζεται ανησυχία για τη χρήση εμπορικής τεχνολογίας και για στρατιωτικούς σκοπούς από την Κίνα. Καταγράφονται επίσης αναφορές σχετικά με την επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου και στις κοινές ασκήσεις που διεξάγει με τη Ρωσία.

Αναφορικά με τη Μόσχα, οι αναφορές του προσχεδίου του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία εκτείνονται σε επτά παραγράφους και αφορούν διάφορα θέματα, από τη συγκέντρωση δυνάμεων στο ανατολικό άκρο της Ασίας έως πυρηνικά ζητήματα. Επίσης οι ηγέτες ζητούν από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα από χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία.

Μέρκελ: Να απαντηθούν οι εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσίας

Στον ρόλο της Ρωσίας αναφέρθηκαν, άλλωστε, προσερχόμενοι στη Σύνοδο, τόσο η Αγκελα Μέρκελ, όσο και ο Τζο Μπάιντεν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη να απαντηθούν οι «εκστρατείες παραπληροφόρησης” της Μόσχας, ενώ από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, ανέφερε πως «υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι η Ρωσία δεν κινείται προς την κατεύθυνση στην οποία ελπίζαμε».

«Τα τελευταία δύο χρόνια συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο ότι αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις. Έχουμε τη Ρωσία η οποία δεν ενεργεί με τον τρόπο που ελπίζαμε. Και επίσης την Κίνα», εκτίμησε στη διάρκεια της πρώτης συνομιλίας που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Post Views: 6

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr