Αποκλιμάκωση μετά το θρίλερ των τελευταίων εβδομάδων, καθώς η Τουρκία ήρε το βέτο και συμφώνησε τελικά να στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι χώρες υπέγραψαν τριμερές μνημόνιο που προβλέπει τις διαδικασίες.

Είπε το «ναι» ο Ερντογάν

Η Τουρκία ήρε το βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, μετά από τετραμερή συνάντηση στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετείχαν ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. Πλέον προχωρά η διαδικασία για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ενώ αυτό φέρεται να ήταν το «εισιτήριο» για την συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία. Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον γ.γ., η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Το κοινό μνημόνιο

Σύμφωνα με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους». Οι συνομιλίες σημείωσαν πρόοδο, δήλωσε νωρίτερα και η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε. Η Τουρκία έθετε εμπόδια στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ επειδή τις κατηγορεί ότι φιλοξενούν μαχητές της κουρδικής οργάνωσης PKK, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική».

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Τα κέρδη της Τουρκίας

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Yeni Safak από την τετραμερή συνάντηση, η Τουρκία κέρδισε:

  • Πλήρη συνεργασία στον αγώνα κατά του PKK και των θυγατρικών του.
  • Επίδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.
  • Δέσμευση για μη υποστήριξη των οργανώσεων PYD/YPG και FETO.
  • Αποφυγή εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αύξηση της συνεργασίας.
  • Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.
  • Δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
  • Συγκεκριμένα βήματα για την έκδοση τρομοκρατών και σύναψη διμερών ρυθμίσεων.
  • Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των θυγατρικών του
  • Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.
  • Δημιουργία Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων Δικαιοσύνης, Πληροφοριών και Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr