Σύνοδος Κορυφής

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό ζήτημα, η Ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ουκρανία και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, θα είναι τα πρωτεύοντα θέματα επί των οποίων καλείται να διαβουλευτεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. – του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την ακρίβεια – σήμερα και αύριο, με τη συμμετοχή βεβαίως και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο μέτωπο της οικονομίας και δη σε αυτό της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν, ότι ο κ.Μητσοτάκης ήδη από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα, τόνισε και αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πλαισίου. Μεταξύ των επιχειρημάτων του, το ότι δεν είναι δυνατόν να προβλέπονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Τη Σύνοδο Κορυφής “σκιάζει” βεβαίως η σφοδρή, αιματηρή σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχε στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο με τη συμμετοχή Αράβων ηγετών το περασμένο Σάββατο, ενώ προ τριημέρου επισκέφτηκε και την Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις επαφές αυτές, ενώ πρόκειται να επαναλάβει τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο και θα επισημάνει, όπως το έκανε το προηγούμενο Σάββατο στο Κάιρο, τη διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τους Παλαιστινίους, αλλά και την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Εξάλλου, την προαναφερθείσα διάσταση είχε την ευκαιρία να τονίσει τόσο δημοσίως όσο και στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Ο κ.Μητσοτάκης, ως ηγέτης χώρας της Ανατολικής Μεσογείου που αποτελεί μέρος της Εγγύς Ανατολής, αναμένεται να εκφράσει τον προβληματισμό του για την τυχόν διάχυση της κρίσης, που εγκυμονεί κινδύνους περιφερειακής αστάθειας, επαναλαμβάνοντας πως καμμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, ήτοι την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει διαχρονικά τη λύση της δημιουργίας δύο κρατών – Ισραήλ και Παλαιστίνη – θέση που ταυτίζεται και με την επίσημη Ευρωπαϊκή τοποθέτηση επί του Παλαιστινιακού ζητήματος, όπως άλλωστε διατυπώθηκε στην κοινή δήλωση των 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου.

Ενδιαφέρουσες αναμένεται να είναι οι διαβουλεύσεις και για το φλέγον μεταναστευτικό ζήτημα με την εσωτερική και εξωτερική του διάσταση, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της επιπρόσθετης πίεσης που προκαλούν οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υποστηρίζει τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο. Δεν λείπει και η διάσταση της εσωτερικής ασφάλειας στην Ε.Ε. σε σύνδεση με τις μεταναστευτικές ροές, η οποία καθιστά απαραίτητη τη συνέχιση μιας πολιτικής αυστηρής φύλαξης των εξωτερικών Ευρωπαϊκών συνόρων, περιλαμβανομένων και των Ελληνικών.

Ο κ.Μητσοτάκης πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Για αύριο είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης (Euro Summit), η οποία πραγματοποιείται στον απόηχο της αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα (και) από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr