Την Τουρκία «έβαλε στο πλάνο» του πολέμου στην Ουκρανία ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του αφικνούμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, σημείωσε ότι «θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε πως όποια μέτρα εφαρμόσουμε δεν θα καταλήξουν να είναι πιο επώδυνα για τους Ευρωπαίους πολίτες από ό,τι για τη Ρωσία. Πιστεύω πως η δέσμη των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει είναι ισχυρή. Πιστεύω πως τώρα θα πρέπει να εστιάσουμε στο να μην υπάρξουν “διαρροές” όσον αφορά στην εφαρμογή των κυρώσεων, ότι όλες οι χώρες που είναι μέλη αυτής της συμμαχίας συμμετέχουν στις κυρώσεις».

Εκτός κυρώσεων η Άγκυρα

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που όχι μόνο έχει αρνηθεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά, διά στόματος Ερντογάν, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να χαλάσει τις σχέσεις της ούτε με τον επιτιθέμενο ούτε με την αμυνόμενη χώρα, επιδιώκοντας, μάλιστα, να παίξει και το ρόλο ενδιάμεσου σε πιθανές συνομιλίες για το τέλος των εχθροπραξιών. Σημειώνεται ότι στην οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου του ΝΑΤΟ, Μητσοτάκης και Ερντογάν αντάλλαξαν χειραψία.

Από την άλλη, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενεργήσουμε το ταχύτερο δυνατό ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτή είναι η απόφαση που λάβαμε στις Βερσαλλίες. Και, φυσικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική δύναμη της Ευρώπης στις αγορές ώστε να πετύχουμε τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου. Διότι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα στην Ευρώπη είναι η σύνδεση μεταξύ των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και των πολύ υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος».

«Δεν πιστεύω ότι είναι πιθανή μια ύφεση»

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα το απόγευμα. Η Ελλάδα έχει διατυπώσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη χρήση της συλλογικής δύναμης που έχουμε στην αγορά για να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας, οι επιχειρήσεις μας, δεν θα αντιμετωπίσουν δυσανάλογο κόστος από την εφαρμογή αυτών των κυρώσεων», ενώ σε ερώτημα περί κινδύνου ύφεσης λόγω του πολέμου, υπογράμμισε ότι «αναμένω ότι σίγουρα θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, με βάση τις προβλέψεις μας. Και αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε για να αντισταθούμε σε μια επιθετική συμπεριφορά. Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι πιθανή μια ύφεση».

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την εξοπλιστική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησαν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα εδώ και καιρό. Η Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι απόλυτα συμπληρωματική με τη Συμμαχία. Κι αναμένω ότι αυτή η ισχυρή σχέση θα λάβει συγκεκριμένη μορφή στη Σύνοδο της Μαδρίτης, τον Ιούνιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr