Αίσθηση προκάλεσε η υπόθεση ασφαλισμένης που «κέρδισε» αποζημίωση από τον ΕΦΚΑ λόγω καθυστέρησης στην έκδοση της σύνταξή της

Αίσθηση προκάλεσε η υπόθεση ασφαλισμένης που «κέρδισε» αποζημίωση από τον ΕΦΚΑ λόγω καθυστέρησης στην έκδοση της σύνταξή της, καθώς και η είδηση ότι ο ΕΦΚΑ παραιτήθηκε της έφεσης, γεγονός που πιθανότατα να ανοίγει τον δρόμο για νέες δικαστικές προσφυγές.

Η απόφαση εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ να αποζημιώσει ασφαλισμένη.

Η καθυστέρηση στον προσδιορισμό των χρόνων ασφάλισης

Οχι όμως γενικά γιατί καθυστέρησε να εκδώσει την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, αλλά γιατί καθυστέρησε να προσδιορίσει τα χρόνια ασφάλισης, με αποτέλεσμα κάποια από τα δικαιώματα της ασφαλισμένης να παραγραφούν και να χάσει ένα μέρος από τη σύνταξη που δικαιούνταν.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο, με την υπ’ αριθμ. 1806/2021 απόφασή του, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον ΕΦΚΑ στην καταβολή ποσού 4.357 ευρώ με τόκο 6% επειδή οι υπηρεσίες του καθυστέρησαν να προσδιορίσουν τον χρόνο ασφάλισης ασφαλισμένης που είχε αιτηθεί σύνταξη με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.

Η υπόθεση που χειρίστηκε ο εργατολόγος Ιωάννης Γλέζος έχει και συνέχεια, καθώς όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος, ο ΕΦΚΑ παραιτήθηκε της έφεσης και κατά συνέπεια ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες αγωγές αποζημιώσεων, στην περίπτωση που η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί με ευθύνη του Ταμείου.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, ήδη εκδόθηκε πιστοποιητικό τελεσιδικίας και επίκειται η είσπραξη από την ασφαλισμένη του επιδικασθέντος ποσού.

Τί θα ισχύσει για όσους βρίσκονται σε αναμονή

Βέβαια, όπως επισημαίνουν έγκυροι δικηγόροι τους οποίους επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής, αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι οι πάνω από 130.000 που βρίσκονται σε αναμονή για τη λήψη της κύριας σύνταξής τους –κάποιοι και περισσότερα από τρία χρόνια– θα δικαιωθούν αν προστρέξουν στα δικαστήρια, ιδιαίτερα μετά και την παραίτηση του ΕΦΚΑ από τη διαδικασία της έφεσης.

Και αυτό γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως εξηγούν, η αποζημίωση από τον ΕΦΚΑ επιδικάστηκε γιατί το δικαστήριο έκρινε πως το τότε ΙΚΑ υπολόγισε λάθος τη σύνταξη της ενάγουσας, και εξαιτίας της υπερβολικής καθυστέρησης διόρθωσης του ποσού η ασφαλισμένη υπέστη ζημία και απώλεια εισοδήματος.

Ετσι, το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση στην ενάγουσα ύψους 4.350 ευρώ, ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ο ΕΦΚΑ.

Καθυστέρηση 4 χρόνων

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση, ο έλεγχος των ασφαλιστικών στοιχείων της ενάγουσας καθυστέρησε από το ΙΚΑ για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, ήτοι από 19-5-2011, οπότε η ασφαλισμένη είχε καταθέσει τα ασφαλιστικά της βιβλιάρια, έως 28-5-2015, οπότε εκδόθηκε, τελικώς, η απόφαση.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω παράνομων, όπως τελικά δέχθηκε το δικαστήριο, πράξεων και παραλείψεων, η ενάγουσα απώλεσε τμήμα της σύνταξής της κατά το χρονικό διάστημα από 9-10-2010 έως 31-8-2012, ποσού 189,45 ευρώ μηνιαίως, το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε.

Από την πλευρά του ο ΕΦΚΑ υποστήριξε ότι τήρησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες μέχρι να βεβαιωθεί ο ορθός χρόνος ασφάλισής της και να εκδοθεί η σύνταξη της ενάγουσας, χωρίς να πείσει το δικαστήριο. Και στη συνέχεια δεν προχώρησε στην υποβολή έφεσης.

Νομικοί υπογραμμίζουν βέβαια ότι είναι συνήθης πρακτική όταν τα ποσά της αποζημίωσης δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ, το Δημόσιο να προχωρεί στην εξόφλησή τους και να μην υποβάλλει έφεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr