Ευρωβουλευτές ΗΠΑ

Οι ευρωβουλευτές  τάχθηκαν χθες υπέρ της πρότασης  του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 21% στα κέρδη των εταιριών, σε ένα ψήφισμα για τους διεθνείς δημοσιονομικούς κανόνες.

Συντριπτική η στήριξη της πρότασης Μπάιντεν 

“Είναι επείγον να εγκαθιδρυθεί ένα ελάχιστο ποσοστό φορολόγησης των εταιριών σε διεθνές επίπεδο“, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την υιοθέτηση αυτού του κειμένου με 549 ψήφους υπέρ έναντι 70 κατά και 75 αποχές.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ΟΑΣΑ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για ένα σύστημα διεθνούς ελάχιστης φορολόγησης των εταιριών και προκειμένου να δοθεί τέλος στο δημοσιονομικό ντάμπινγκ στο οποίο επιδίδονται σε όλο τον κόσμο.

Το σχέδιο προτάθηκε πριν από μερικές εβδομάδες από τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να αυξήσουν τα δημοσιονομικά τους έσοδα από τις επιχειρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουν ένα μαζικό σχέδιο υποδομών.

Σκοπός είναι πρώτα απ΄ όλα να αυξηθεί η συμβολή των επιχειρήσεων του διαδικτύου που κατηγορούνται για φοροαποφυγή λόγω των διαφορετικών φορολογικών νόμων σε κάθε χώρα.

Να προχωρήσει ακόμα και μόνη της η Ε.Ε.

Αν οι διαπραγματεύσεις του ΟΑΣΑ αποτύχουν, οι ευρωβουλευτές εκτιμούν πως η ΕΕ θα πρέπει “να προχωρήσει μόνη της” και κρίνουν απαραίτητο οι φόροι “να καταβάλλονται εκεί όπου δημιουργείται πραγματικά η αξία”.

Καλούν, μάλιστα, την Ευρώπη, να παρουσιάσει “μια πρόταση για έναν φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες και έναν οδικό χάρτη της Επιτροπής με διάφορα σενάρια με ή χωρίς τη συμφωνία του ΟΑΣΑ”.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στην αμερικανική πρόταση για ένα ελάχιστο παγκόσμιο φόρο.

Είμαστε σίγουρα ανοιχτοί σε μια αύξηση αυτού του ποσοστού» χαρακτηριστικά  ο Μπρουνό Λεμέρ σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.

Όπως είπε, «πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα ενός ελάχιστου φόρου είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για χάρη της αποτελεσματικότητας και της ισότητας σε ό,τι αφορά τη διεθνή φορολόγηση».

Ο κ. Λεμέρ εκτίμησε ότι το αμερικανικό άνοιγμα καθιστά εφικτή πλέον την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και πολλά χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.

Εκτός ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή, αυτή η μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης την τροποποίηση του φόρου επί των επιχειρήσεων ανάλογα με τα κέρδη που πραγματοποιούνται σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από τη φορολογική τους έδρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr