Την παταγώδη αποτυχία της Γερμανίας να ελέγξει την προκλητικότητα και την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που -υποτίθεται ότι- θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Δεν «βλέπει» κυρώσεις

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Συρίγος έκανε λόγο για αποτυχία της Μέρκελ να «τιθασεύσει» την Τουρκία και εκτίμησε ότι στην επικείμενο Σύνοδο Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου δε θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της γείτονος.

«Απέχουμε αυτή τη στιγμή από το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Αν διαβάσουμε προσεκτικά όλες τις δηλώσεις της Μέρκελ θα διαπιστώσουμε ότι, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στην τεράστια σημασία που έχει η Τουρκία για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Δηλαδή την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος κάνει λόγο και επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ταυτόχρονα λέει ότι  η Τουρκία έχει δεχθεί περισσότερο βάρος από οποιαδήποτε άλλη χώρα», επισήμανε.

«Αποτυχία» της Γερμανίας

Πρόσθεσε δε ότι η Γερμανία, όταν ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε, είχε μια συγκεκριμένη ατζέντα για την Τουρκία. «Ήθελε να κάνει μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό, ήθελε να θέσει τις βάσεις για να αλλάξει η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση Ε.Ε-Τουρκίας και δεν έγινε τίποτα. Αντίθετα, στους πέντε μήνες της γερμανικής προεδρίας, τους 4 μήνες καταγράφηκε η μεγαλύτερη ένταση που υπήρχε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την εισβολή στην Κύπρο. Εάν η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, η χώρα με τεράστια δύναμη στο εσωτερικό της Τουρκίας, την ώρα που κατέχει την προεδρία δεν μπορεί να ελέγξει την τουρκική συμπεριφορά, τότε αυτό λέγεται μόνο αποτυχία»,υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

Αποφάσεις τον Μάρτιο του 2021

Σε ό,τι αφορά στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, δήλωσε ότι θα υπάρξει μεν κατάλογος κυρώσεων για την παρουσία τουρκικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά δε θα ενεργοποιηθούν. «Η τάση, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε είναι ότι έχουμε μια νέα διοίκηση στις ΗΠΑ, η Τουρκία είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να συντονιστούμε με την Αμερική και να δούμε τι μέτρα πρέπει να λάβουμε εναντίον της Τουρκίας. Άρα, ό,τι αποφάσεις ληφθούν για την Τουρκία, θα ληφθούν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ανέφερε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό που προκύπτει από τις χθεσινές ανακλοινώσεις του Πίτερ Στάνο είναι ότι η Κομισιόν εμμένει στην ιδέα ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη διάσκεψη για τη Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα, ωστόσο αυτή φαίνεται ότι είναι ιδέα της Τουρκίας.

Το παιχνίδι του Ερντογάν

Σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις Ερντογάν για σειρά μεταρρυθμίσεων που θα κάνει στην Τουρκία, ο διεθνολόγος επισήμανε ότι «αν δούμε αυτό το παιχνίδι που πάει να παίξει ο Ερντογάν με τις ανακοινώσεις που έκανε για μεταρρυθμίσεις, ήταν μια πρακτική που ακολουθούσαν όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις από το 1999 μέχρι το 2002. Υπενθυμίζεται ότι το 1999 αποφασίστηκε ο η Τουρκία είναι χώρα που μπορεί να μπει στη διαδικασία εντάξεως στην Ε.Ε. και ακολούθησε ένα κύμα μεταρρυθμίσεων. Το κύμα αυτό ερχόταν τις ημέρες που επρόκειτο να συνεδριάσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο.  Με αυτό τον τρόπο ο Ερντογάν θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους φίλους του εντός της Ε.Ε να πούνε ότι είναι νωρίς ακόμα».

Πηγή: economico.gr