Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ

Για τον Αλέξη Τσίπρα το κυβερνητικό φάλτσο της Ικαρίας ήταν η ευπρόσδεκτη διέξοδος από την κομματική εσωστρέφεια και την δημοσκοπική καθήλωση – κατά σαν από μηχανής πολιτικός Θεός.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως Θεοί δεν υπάρχουν και η εσωκομματική επιβίωση προηγείται της πολιτικής. Ως εκ τούτου, την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος έδινε χθες την μάχη της αντεπίθεσης στην κυβέρνηση στην Βουλή, ένας νέος εσωκομματικός εμφύλιος γεννιόταν στα μετόπισθεν της Κουμουνδούρου και του… Εβρου.

Γ. Τσίπρας: “Δίκαιες” οι αντιδράσεις κατά Μηταράκη στον Εβρο

Αιτία αποτέλεσε η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο αναπληρωτής τομεάρχης Αμυνας του κόμματος Γιώργος Τσίπρας και η βουλευτής Εβρου Νατάσσα Γκαρά χαρκατηρίζοντας «δίκαιες» και «αιτιολογημένες» τις αντιδράσεις κατά του Νότη Μηταράκη στον Εβρο – ήτοι, δικαιολογώντας ουσιαστικά την επίθεση που δέχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής από ακροδεξιά στοιχεία.

«Οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκάλεσε η επίσκεψη του κ. Μηταράκη στον Έβρο είναι δίκαιες και αιτιολογημένες. Η πολιτική και οι αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για τη δημιουργία νέας υπερμεγέθους δομής μόνιμης διαμονής στα σύνορα του Έβρου προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας αλλά και εμπαιγμού στους Εβρίτες», ανέφεραν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι δύο βουλευτές.

Η θέση του Γιώργου Τσίπρα, όπως την έχει εκφράσει και πέραν της επίμαχης ανακοίνωσης, είναι πως η ύπαρξη μεταναστευτικής δομής στον Εβρο εγείρει ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Αντεπίθεση των “53”: “Είναι έξω από τις αρχές και τις αξίες μας”

Η θέση αυτή όμως κούρδισε αυτομάτως τα αντανακλαστικά των «53» και του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την δημόσια και οργισμένη αντίδραση του Πάνου Λάμπρου.

Με ανάρτησή του υπό τον τίτλο «Και με τους (ανθρωπο)κυνηγούς και με τους κυνηγημένους;;;» ο Πάνος Λάμπρου, υπεύθυνος του τμήματος Δικαιωμάτων διαμήνυσε ότι ανατριχιάζει από τέτοιου είδους αντιδράσεις, οι οποίες όπως τόνισε «είναι έξω από τις αρχές και τις αξίες μας».

«Ώστε “είναι δίκαιες και αιτιολογημένες” οι αντιδράσεις κατοίκων της Θράκης, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Ορεστιάδας για να διαμαρτυρηθούν, όπως είπαν, για την ύπαρξη και επέκταση του ΚΥΤ στην περιοχή; Είναι δίκαιες και αιτιολογημένες οι κραυγές “αλήτες προδότες πολιτικοί”, “να μην μπει τίποτα λαθραίο”, “Αθήνα γαμ…η ο Έβρος δεν πεθαίνει”, “εθνικό έγκλημα”, “η Ελλάδα ανήκει στου Έλληνες”…. και άλλα, ρατσιστικά, ξενοφοβικά, ακροδεξιά, απαράδεκτα, όχι μόνο ως προς τις αξίες της αριστεράς, αλλά και για κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο…  Η αριστερά δεν είναι με τους πάντες, όπως δεν είναι και η δεξιά. Δεν είμαστε και με τους (ανθρωπο)κυνηγούς και με τους κυνηγημένους. Δεν είμαστε με όποιον βγαίνει στο δρόμο και διαδηλώνει».

Με ανάλογου κλίματος ανάρτηση, και η πρώην βουλευτές – και μέλος της «Ομάδας των 53» Αννέτα Καβαδία, κατήγγειλε ότι δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έδωσαν άλλοθι σε εκείνους που προκάλεσαν τα έκτροπα.

Οι “πρίγκιπες”, οι “μεγαλομέτοχοι” και το casus belli

Σε πρώτο χρόνο, ο νέος εμφύλιος αποτελεί μια ακόμη πράξη στην σύγκρουση μεταξύ «ρεαλιστών» και «δικαιωματικών» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δεύτερο επίπεδο, ήταν η αφορμή για έναν ακόμη γύρο στον σκληρό, και πάντοτε ανοιχτό, πόλεμο των τάσεων – εν προκειμένω μεταξύ προεδρικών και «Ομπρέλας», κορμός της οποίας είναι οι «53». Όπως, δε, επισημαίνουν οι «μυημένοι» του πολέμου, μόλις πριν λίγες ο Γιώργος Τσίπρας έδωσε μια συνέντευξη (στο tvxs.gr) με βολές κατά ριπάς κατά των «53» και της ομάδας Τσακαλώτου, καταγγέλλοντας «πρίγκιπες και μεγαλομέτοχους που ζητούν μερίδιο εξουσίας» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το χθεσινό επεισόδιο εκλαμβάνεται και ως πρώτη απάντηση των «53» στα πυρά του Γιώργου Τσίπρα, που εντός της «Ομπρέλας» θεωρήθηκαν casus belli.

Πηγή: economico.gr