Τσίπρας Πολάκης

Για πρώτη φορά από την κυβερνητική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται μπροστά σε μία εσωτερική κινητικότητα, που στο επίκεντρό της έχει τη συζήτηση για τον ρόλο των τάσεων και την πιθανότητα αλλαγών στον τρόπο που γίνεται ο εσωκομματικός διάλογος.

Ενδεικτικό του κλίματος αλλά και της νευρικότητας που υπάρχει, είναι ότι μία  απλή εσωκομματική διαδικασία όπως η ανάδειξη των Νομαρχιακών επιτροπών στο ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει τα πάνω κάτω, με όλες οι τάσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκουν να αυξήσουν την δύναμη τους.

Η σύνθεση των νομαρχιακών επιτροπών έχει φυσικά την σημασία της αφού θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την σύνθεση του Συνεδρίου όποτε και να γίνει.

Παράλληλα θα αναδείξει το ποιοι θα πάρουν μέρος στην Ψηφιακή Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο.

Θέσεις μάχης παίρνουν οι τάσεις 

Με αφορμή αυτή την διαδικασία όλες οι τάσεις στον ΣΥΡΖΑ πήραν θέσεις μάχης και άρχισαν τις τηλεδιασκέψεις. Την προηγούμενη Κυριακή η εσωκομματική αντιπολίτευση που βρίσκεται κάτω από την «Ομπρέλα» συνεδρίασε προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσει της.

Με αφορμή την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβούλιο που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή τα στελέχη αυτά είχαν καταθέσει ένα κείμενο προτάσεων το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει καλοδεχούμενο. Τελικά πάντως καμία πρόταση δεν έγινε αποδεκτή στο κείμενο αποφάσεων.

Ποιοι μετέχουν στην “Ομπρέλα”

Στην « Ομπρέλα» μετέχουν οι Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Θοδωρής Δρίτσας, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρους, Ράνια Σβίγγου, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Επίσης, από την ΚΕΑ και την ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν στην τάση αυτή , οι: Κώστας Αθανασίου, Άγγελος Γκόγκογλου, Πέτρος Καλκανδής, Ερμίνα Κυπριανίδου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Μπασκόζος, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Κώστας Πουλάκης, Μανώλης Σαρρής και Μιχάλης Υδραίος.

Διαγκωνισμός προεδρικών 

Σήμερα  αναμένεται να συνεδριάσουν οι Προεδρικοί και οι περισσότερο …προεδρικοί. Στους προεδρικούς της «Κίνησης Μελών» ανήκουν ο Νίκος Παπάς, η Ρένα Δούρου,ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Τρύφων Αλεξιάδης . Μαζί της συνεργάζονται και ο Θανάση Θεοχαρόπουλος και το μεγαλύτερο μέρος των «πασοκογενών» και της ΔΗΜΑΡ. Οι προεδρικοί ανησυχούν για το νέο κύμα εσωστρέφειας και για αυτό τον λόγο στη σημερινή συνεδρίασή τους δεν σχεδιάζουν να δημοσιοποιήσουν κάποιο καινούργιο κείμενο.

Υπολογίζεται πως στην Κ.Ο. αριθμούν περίπου 40 βουλευτές. Στέλεχος της τάσης εξηγούσε πως ο Π. Πολάκης δεν συμμετέχει σε καμία συντονισμένη ομάδα, απλώς έχει μια παράλληλη πορεία μαζί τους.

Η ΡΕΝΕ

Η δεύτερη τάση των προεδρικών είναι η ΡΕΝΕ( Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα) «. Η ομάδα στην οποία μετέχουν ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης αποσπάστηκε πρόσφατα από την «Κίνηση Μελών» καθώς αμφισβήτησε την ηγεμονία του Νίκου Παππά.

Η ΓΕΦΥΡΑ

Εσχάτως,  εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι της «ΓΕΦΥΡΑ» -ο Αντώνης Λιάκος, ο Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Νίκος Μπίστης, και ο Σπύρος Δανέλλης όπου με κείμενο τους ζητούν την συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ.».

Μέχρι 10 βουλευτές φαίνεται πως ακολουθούν το ρεύμα που διαφωνεί με τη συνέχιση της ύπαρξης των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει τον παραγοντισμό μέσα στο κόμμα. Οι Πασοκογενείς μοιράζονται μεταξύ των δυο τάσεων της πλειοψηφίας.

Από τους 86 της Κ.Ο. υπολογίζεται πως τις απόψεις της τάσης υιοθετούν πάνω από 15 βουλευτές και όλοι είναι πολέμιοι της «άνευ όρων Πασοκοποίησης».

Παρά τω προέδρω…

Το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχουν χαρακτηριστεί και «Τσιπροφύλακες» αναλαμβάνοντας κρίσιμους ρόλους τους έχει κρατήσει μακριά από ομαδοποιήσεις, έχοντας ωστόσο «προεδρικές» αναφορές.

Ο Δ. Τζανακόπουλος (πρώην Αριστερό Δίκτυο), η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλ. Χαρίτσης, ο Μ. Καλογήρου και ο Ν. Ηλιόπουλος είναι οι νέοι «βασικοί μέτοχοι» της Κουμουνδούρου.

Οι «Νέστορες

Ο Γ. Δραγασάκης (συνομιλεί με την Ομπρέλα), ο Αλ. Φλαμπουράρης (είναι κοντά με τους Προεδρικούς), καθώς και οι εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας Γ. Σταθάκης και Αλ. Μπαλτάς είναι τα τέσσερα πρόσωπα των οποίων τη γνώμη σέβεται και μετρά πολύ ο Αλ. Τσίπρας. Κινούνται αυτόνομα και συμβάλουν με τον τρόπο τους στο πρόγραμμα και στη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης.

Οι Ανένταχτοι

Πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γ. Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχουν αφομοιωθεί πλήρως πλέον στο κόμμα. Oλγα Γεροβασίλη και Γ. Κατρούγκαλος δεν δηλώνουν μέλη κάποιας ομάδας παρακολουθούν, ωστόσο πολύ στενά την εσωκομματική κούρσα. Υπολογίζεται πως περίπου 20 βουλευτές έχουν επιλέξει να παραμείνουν ανένταχτοι.

Πηγή: economico.gr