ΣΥΡΙΖΑ: Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ ο εξάδελφος Τσίπρας

“Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”. Τον σάλο που έχει προκαλέσει η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με το γνωστό «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, επιχείρησε να κατευνάσει ο εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας ισορροπώντας μεταξύ του νυν και του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κασσελάκης, επιχειρώντας προφανώς να «χτυπήσει» τον υπουργό Οικονομικών του τρίτου μνημονίου Ευκλείδη Τσακαλώτο, που αποχώρησε πρόσφατα από το κόμμα,  δήλωσε ότι «το μαξιλάρι των 37 δισ. είναι η πιο μνημονιακή πολιτική» της κυβέρνησης Τσίπρα, δικαιώνοντας έτσι τις αιτιάσεις της ΝΔ. Τα … “σκάγια” όμως πήραν (ως πρωθυπουργό αυτής της… μνημονιακής πολιτικής και τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που πυροδότησε αντιδράσεις στον χώρο (εντός και εκτός) του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιώργος Τσίπρας σε δύο βάρκες

Μετά τις αντιδράσεις, ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην ΕΡΤ για το ζήτημα, προχωρώντας σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον πρόεδρο του κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Τσίπρας, πατώντας στην πρώτη βάρκα,  αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του μέτρου κι όχι στο πόσο σκληρό ήταν αυτό. Είπε ότι «το μαξιλάρι ήταν αναγκαίο και αν γίνει μια εξαιρετικά επιτυχής ρύθμιση του χρέους, που μας έδωσε ένα καθαρό διάδρομο μέχρι το 2032. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα. Το δεύτερο είναι ότι ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που για μια επόμενη κυβέρνηση, όχι εμάς, αφήσαμε γεμάτα ταμεία. Και το τρίτο ότι προφανώς

προηγήθηκε μια χρηστή διαχείριση και αυτό ισχύει στο ακέραιο».

Νά ‘χαμε να λέγαμε…

Και πατώντας στη δεύτερη βάρκα, ο Γιώργος Τσίπρας έσπευσε να σημειώσει πως δεν ήταν λάθος όσα είπε ο κ. Κασσελάκης, τονίζοντας πως «χρειαζόταν προφανώς ένα μαξιλάρι. Για το ύψος γίνεται η συζήτηση»…

Όσο για το αν η δήλωση Κασσελάκη στρέφεται κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά, λέγοντας:

«Όχι σε καμία περίπτωση. Καταρχάς μην μπλέκουμε τον Αλέξη Τσίπρα σε καμία των περιπτώσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει ο ίδιος προσωπικά συγνώμη για ό,τι αφορά ορισμένες πολιτικές που αφορούσαν τη μεσαία τάξη. Και αν μιλάμε για πολιτικές που αφορούν τη μεσαία τάξη, μάλλον σχετίζεται και το μαξιλάρι. Ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας, υπερασπιζόμενος το μαξιλάρι, έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι υπάρχει διχογνωμία γύρω από το ύψος».

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με αιχμές κατά των διαφωνούντων

Στη δημοσιότητα δόθηκε χθες το πλήρες κείμενο της απόφασης, όπως αυτό διαμορφώθηκε μέσα από ένα εκρηκτικό διήμερο που έφερε διάσπαση, αποχωρήσεις και σφοδρές συγκρούσεις.

Στο εννέα σελίδων κείμενο γίνεται μια καταγραφή της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας των τελευταίων μηνών, αλλά περιγράφεται και ο τρόπος και τα βήματα δράσης του ΣΥΡΙΖΑ ως οδικός χάρτης για το συνέδριο του κόμματος.

Οι αιχμές προς τους διαφωνούντες και αποχωρήσαντες είναι ξεκάθαρες  στο εξής απόσπασμα:

  • Τον τελευταίο καιρό βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανή φαινόμενα, τα οποία δεν ταιριάζουν ούτε στο κόμμα μας, ούτε και σε οποιοδήποτε κόμμα του κόσμου.  Η εκτόξευση, από σειρά στελεχών μας, και μάλιστα από τηλεοράσεως, ασύστολων ψευδών, συκοφαντιών, κατηγοριών περί δήθεν «άλωσης» του κόμματος από επιχειρηματικά συμφέροντα και τη διαπλοκή, η λάσπη ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος είναι «φυτευτός» από συμφέροντα, αλλά και η άρνηση αποδοχής του αδιαμφισβήτητου αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών και της ανάδειξης του Στέφανου Κασσελάκη, είναι φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα και οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με συμπεριφορές μελών συντεταγμένου κόμματος. Πλήττουν την εικόνα και την αξιοπιστία του κόμματος, δημιουργούν ένα κλίμα απογοήτευσης και αποστροφής στα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της κοινωνίας. 

Όμως “διορθώνεται” και η πρωτοβουλία Κασσελάκη για διαγραφές με δημοψήφισμα τονίζοντας:

  • Όσοι και όσες εκτοξεύουν τέτοιες προσωπικές ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα. Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται μόνον από την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η αποχώρηση μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το κόμμα είναι μακριά από τις ανάγκες και τις προσδοκίες του δημοκρατικού αριστερού και προοδευτικού κόσμου. Είναι σε αντίθεση με την προοπτική μιας ισχυρής κυβερνώσας αριστεράς η οποία θα σταθεί επάξια απέναντι στην αυταρχική και αντιλαϊκή δεξιά της ΝΔ. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει δυναμικά στο δρόμο της ενότητας της σύγχρονης αριστεράς. 

Το χρονοδιάγραμμα για το Συνέδριο

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τις κεντρικές κομματικές διεργασίες που θα κορυφωθούν με τη διεξαγωγή του «μεγάλου και ενωτικού Συνεδρίου Ανασυγκρότησης/επανεκκίνησης του κόμματος», προτείνονται οι εξής σταθμοί:

  • Εκκίνηση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων καθώς και των θεματικών προσυνεδρίων στις 18 Νοεμβρίου.
  • Νέα σύγκληση της Κ.Ε. στις 9 και 10 Δεκεμβρίου για τον ορισμό της επιτροπής θέσεων του Συνεδρίου και ορισμού ΚΟΕΣ.
  • Ολοκλήρωση περιφερειακών και θεματικών συνεδρίων μέχρι 12 Ιανουαρίου 2024.
  • Τελική σύγκληση της Κ.Ε. στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2024 για την έγκριση των κειμένων και έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου.
  • Διεξαγωγή Συνεδρίου την 23η, 24η και 25η Φεβρουαρίου 2024.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr