Τρέχουν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σε δέκα μέρες από σήμερα (15-16 Ιουλίου) θα πρέπει τα στελέχη που θα θέλουν να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος να έχουν καταθέσει τις υποψηφιότητές τους και επισήμως.

Θα προηγηθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αμέσως δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται, ότι, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΠΓ την περασμένη Κυριακή, η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ θα είναι να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και να πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (σε ένα ή δύο Σαββατοκύριακα ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων). Επιπλέον, να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο.

Οι πληροφορίες ωστόσο, αναφέρουν πως ο Χρήστος Σπίρτζης, που έχει βγει πολύ μπροστά τελευταία – διαφωνώντας και με συντρόφους του μέσα στην «Κίνηση μελών» – θα κάνει μια ύστατη προσπάθεια στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να αλλάξει τα χρονοδιαγράμματα που εισηγήθηκε η Πολιτική Γραμματεία και θα ζητήσει εκλογή ηγεσίας μετά τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, η σύγκρουση ανάμεσα στις τάσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. «Προεδρικοί» και «Ομπρέλα» συνεδριάζουν καθημερινά προκειμένου να καταλήξουν τόσο στον υποψήφιο που θα στηρίξουν όσο και στις θέσεις που θα προτάξουν σε σχέση με τον πολιτικό προσανατολισμό και την ανασύνταξη των δυνάμεων του κόμματος.

Τα ονόματα που ακούγονται

Κοινή πορεία φαίνεται να έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης και σε περίπτωση υποψηφιότητας του ενός, ο έτερος θα κάνει πίσω.

Το σαφές προβάδισμα φέρεται από τις διαρροές να έχει η Έφη Αχτσιόγλου (αν και κάποιοι που γνωρίζουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν σίγουρη την υποψηφιότητα της). Μέλη της πλειοψηφίας αναφέρουν πως μια υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου θα στρέψει το κόμμα πολύ αριστερά δίνοντας σήματα μόνο σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας. Στους προβεβλημένους υποψήφιους συγκαταλέγεται και ο Αλ. Χαρίτσης που “ψάχνεται” πριν λάβει τη μεγάλη απόφαση. Στο πλευρό των δύο στελεχών στέκεται και η κίνηση «6+6+» των Ηλιόπουλου, Τζανακόπουλου.

Ο Νίκος Παππάς φέρεται αποφασισμένος να θέσει υποψηφιότητα, παρά τις διαφωνίες άλλων στελεχών των (πάλαι ποτέ) «προεδρικών, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται πως θα κάνει πίσω ο Χρήστος Σπίρτζης και πολύ πιθανόν και ο Παύλος Πολάκης. Άλλα στελέχη της «Κίνησης Μελών» (“Προεδρικοί”)  αναζητούν άλλη υποψηφιότητα: Η Όλγα Γεροβασίλη, στην οποία και απευθύνθηκαν, έκοψε κάθε συζήτηση να είναι υποψήφια, ενώ κάποιοι σκέφτονται τον νυν πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο ή ακόμα και ένα πρόσωπο «έκπληξη».

Στο τραπέζι συνεχίζει να παραμένει η υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου, η οποία ωστόσο έχει ακόμα εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη για την φωτιά στο Μάτι. Η ίδια πάντως παραιτήθηκε της βουλευτικής της ασυλίας.

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχει λάβει οριστική απόφαση για το εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος, επιλογή της «Ομπρέλας» η οποία θεωρείται η πιο συμπαγής τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ ωστόσο κλειστά τα χαρτιά του για πιθανή υποψηφιότητα, παρόλο που είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα έθετε υποψηφιότητα απέναντι στον Τσίπρα.

Σε περίπτωση, πάντως, που η «Ομπρέλα» δεν κατεβάσει υποψήφιο για την προεδρία και στηρίξει σύσσωμη την Έφη Αχτσιόγλου, εκτιμάται πως θα υπάρξει μεγάλη πόλωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr