ΣΥΡΙΖΑ:

Παρ ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολα προβλήματα, από την πανδημία και το κύμα ακρίβειας μέχρι τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει να “ξεκολλήσει” δημοσκοπικά.

Και παρά την ευφορία που προκάλεσε πρόσκαιρα στα κομματικά στελέχη η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, ο προβληματισμός στην Κουμουνδούρου παραμένει. Υπάρχουν στελέχη που ζητούν να δουν αλλαγές στο κόμμα και στην ηγετική ομάδα που θα βρεθεί δίπλα στον πρόεδρο. Περιμένουν επίσης το αφήγημα να είναι σαφές και να μην προκαλείται σύγχυση πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές θα είναι μια επανάληψη της περιόδου 2015-2019.

Τα δύο “μαξιλαράκια” του Τσίπρα 

Δύο φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή τα «μαξιλαράκια» του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής :

Η διεξαγωγή ενός μεγάλου και ενωτικού συνεδρίου για το οποίο, πλέον, δείχνουν να βιάζονται στην Κουμουνδούρου, αλλά και το «σκληρό ροκ» στην αντιπολίτευση προκειμένου οι αριθμοί να αρχίσουν να ευημερούν.

Το Πολιτικό Συμβούλιο που θα ορίσει τις λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας θα συγκληθεί μέσα στην εβδομάδα.

Η συζήτηση που δεν έγινε 

Είναι η συζήτηση που όλοι περίμεναν στην Κουμουνδούρου να γίνει ακόμα και πριν από τη ΔΕΘ. Και προκειμένου να μην υπάρχουν γκρίζα σημεία, ο Αλέξης Τσίπρας την εβδομάδα που πέρασε επιχείρησε σε πρώτη φάση να πετάξει τα «αποφάγια» που άφησε το «μυστικό δείπνο» Φλαμπουράρη.

Επειδή από τη σύναξη απουσίαζαν οι «σύμμαχοι» (Γέφυρα – ΔΗΜΑΡ), οι οποίοι στο Πολιτικό Κέντρο για την ελληνογαλλική συμφωνία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα τους συνάντησε στο γραφείο του. Ζητούμενο της συγκεκριμένης ομάδας είναι η διεύρυνση να υλοποιηθεί στην πράξη χωρίς να ξεχαστεί η τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί, καθώς και η πραγματοποίηση ενός εξωστρεφούς συνεδρίου.

Αντίστοιχα την περασμένη Παρασκευή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συνάντησε στελέχη της «Ομπρέλας», των «Προεδρικών» και της «ΡΕΝΕ» που έτσι και αλλιώς τους είχε δει και ο κ. Τσίπρας στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Δύσκολη η συζήτηση για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου

Η συζήτηση για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου αναμένεται να μην είναι εύκολη από τη στιγμή που στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος εμφανίζονται διστακτικοί στις ποσοστώσεις των «συμμάχων», και στην αριστίνδην εκλογή μελών.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας υποστηρίζουν πως χωρίς τη μάχη του σταυρού πρέπει να εκλέγεται το 5% μελών στη Κεντρική Επιτροπή, ενώ επιμένουν στο να υπάρχει και πρόβλεψη εκλογής 50 νέων στελεχών στο κορυφαίο όργανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου της Παρασκευής το συνέδριο να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Και επειδή θα περιλαμβάνονται και αλλαγές στο καταστατικό ενδιαφέρον θα έχει κατά πόσον θα ανοίξει η συζήτηση για εκλογή προέδρου από τη βάση.

Δεν απέδωσε η γραμμή της συναίνεσης

Η γραμμή της συναίνεσης έχτισε για τον ΣΥΡΙΖΑ το προφίλ του κόμματος εξουσίας που αντιπολιτεύεται με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας, ωστόσο δημοσκοπικά δεν απέδωσε.

Η υιοθέτηση μιας πιο σκληρής γραμμής –«όχι» στην ελληνογαλλική συμφωνία, πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τα ΜΜΕ, σκληρό ροκ για την πανδημία– είναι γεγονός που ευχαριστεί πλέον όλες τις πτέρυγες και γι’ αυτό το στενό μαρκάρισμα προς την κυβέρνηση θα συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr