ΣΥΡΙΖΑ: Οι 9 στους 10 οπαδούς της ομάδας Αχτσιόγλου ζήτησαν νέα διάσπαση

Με το ένα πόδι έξω από την πόρτα του  ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βρίσκονται τα μέλη της ομάδας των «6+6» (Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος, Χαρίσης κλπ). Την Κυριακή έγινε η πανελλαδική συνδιάσκεψη, χωρίς πάντως να ανακοινωθεί άμεσα η αποχώρησή τους, κάτι το οποίο, όπως αναφέρει η, έγκυρη περί τα Συριζαϊκά, Εφημερίδα των Συντακτών“αναμένεται προσεχώς”.

  • Όπως σημειώνεται, το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από το κλίμα που κυριάρχησε στη σύσκεψη, η οποία έγινε διαδικτυακά και στην οποία έλαβαν μέρος εκατοντάδες άτομα (κι όχι μόνο τα μέλη της ομάδας), μεταξύ των οποίων ιστορικά στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Σωτήρης Βαλντέν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 90% όσων συμμετείχαν ζήτησε την άμεση αποχώρηση από το κόμμα. 

Εξετάζεται η δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας

Επίσης, στην εισήγησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος –που εκπροσωπούσε και τις απόψεις των υπόλοιπων της ομάδας– μίλησε ξεκάθαρα για «διαλυτική κρίση» στον ΣΥΡΙΖΑ, για «πολιτική ρίζα» του προβλήματος και για δύσκολη προσπάθεια συνεννόησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα των «6+6» φέρεται να εξετάζει και την προοπτική να συγκροτήσει δική της κοινοβουλευτική ομάδα. Υπενθυμίζεται ότι στην ομάδα των «6+6» βρίσκονται πολλά νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργοί και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ αυτών, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Θεανώ Φωτίου, η Μερόπη Τζούφη και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με πηγές της ομάδας, έλαβαν μέρος περισσότερα από 1.000 στελέχη από όλη την Ελλάδα.

“Κρίση με στοιχεία διάλυσης”

Οπως αναφέρουν οι πηγές του περιβάλλοντος Αχτσιόγλου, «στη σημερινή συζήτηση πήραν μέρος περισσότερα από 1.000 στελέχη από όλη την Ελλάδα. Η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους».

Προσθέτουν ότι «δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνωμοσίας και προσωπικές επιθέσεις».

«Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα», τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι, προδιαγράφοντας το σκηνικό ρήξης της ομάδας Αχτσιόγλου με την Κουμουνδούρου.

Καταλήγουν, δε, λέγοντας ότι «όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», κάτι που προοιωνίζεται τη δημιουργία νέας πολιτικής πρότασης που θα αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση.

  • Πάντως, ακόμα και αν αποχωρήσουν οι 7 βουλευτές της Ομάδας Αχτσιόγλου και αν συνυπολογίσουμε τους δύο ήδη αποχωρήσαντες Τσακαλώτο και Πέρκα, δεν συγκροτείται Κοινοβουλευτική ομάδα. Απαιτείται ακόμα ένας βουλευτής για τον μαγικό αριθμό 10. Και σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως μείνει με 38 βουλευτές διατηρεί τη θέση και τα προνόμια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟ διαθέτει 32 βουλευτές.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr