Ποιοί θα αποφασίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ αν... ισχύουν οι διαγραφές του Στέφανου Κασσελάκη

Δεκαπέντε μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Αντώνη Κοτσακά, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη και πρωταγωνίστρια την Ρεγγίνα Βαρτζελή, πρώην στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου θα κρίνουν την τύχη των Στέφανου Τζουμάκα, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη και Δημήτρη Βίτσα, τους οποίους έθεσε “εκτός κόμματος” με απόφασή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο και απολογείται μόνο στο συνέδριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται από τον πρόεδρο ούτε είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει την απόφασή του, γεγονός που ηαπόφασή της δεν είναι κρίσιμη μόνο για τα υπό διαγραφή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το κύρος του νέου πρόεδρου του. Και αυτό γιατί τελικά κρίνεται αν οι διαγραφές Κασσελάκη ήταν συμβατές ή όχι σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία της Επιτροπής Δεοντολογίας

Οπως είπε χθες ο κ. Κοτσακάς, όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους, οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, η 15μελής Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος. Ορίζει μια 3μηλή επιτροπή η οποία “τρέχει” την προδιαδικασία.

Η επιτροπή αυτή εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής αν πρέπει να επιβληθεί ποινή και ποιά πρέπει να είναι. Εν συνεχεία αποφασίζει η Επιτροπή Δεοντολογίας. Για να ληφθεί απόφαση απαιτείται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή να την εγκρίνουν τα 10 από τα 15 μέλη της.

“Έκφραση γνώμης” από την Κεντρική Επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Δεοντολογίας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της, αποφάσισε με πλειοψηφία 10 – 5 την παραπομπή στην Κεντρική Επιτροπή των υποθέσεων των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν εκ νέου. Το Καταστατικό και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, επιτρέπει την παραπομπή της υπόθεσης στην Κ.Ε για έκφραση γνώμης γίνεται μόνο για την επιβολής ποινών σε δύο περιπτώσεις: της αναστολής της κομματικής ιδιότητας μέχρι ένα έτος και της διαγραφής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας έγινε η προδικασία, ήτοι ορίστηκαν οι 4 τριμελείς επιτροπές -κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εκφράζουν κατά το δυνατόν όλες τις εσωκομματικές τάσεις-, μία για κάθε περίπτωση στελέχους. Στη συνέχεια, οι επιτροπές θα μελετήσουν τους φακέλους και θα ξεκινήσουν συνεντεύξεις με τους μάρτυρες που τυχόν θα ζητήσει η κάθε πλευρά, καθώς ο καθένας έχει τη δυνατότητα να προτείνει δύο ως τρεις μάρτυρες.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το τριμελές γραφείο θα εισηγηθεί στην ολομέλεια της Επιτροπής Δεοντολογίας για το τι πρέπει να γίνει και το ύψος της ποινής, αν αυτή πρέπει να επιβληθεί, αφού προηγουμένως έρθει και η γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν είναι δεσμευτική.

Τα 15 πρόσωπα που θα κρίνουν τις διαγραφές Κασσελάκη

Σύμφωνα με το Καταστατικότου ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του Κόμματος. Ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον Γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος και ενημερώνει σχετική την Πολιτική Γραμματεία.

Τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ,είναι:

Κοτσακάς Αντώνης (πρόεδρος)
Βαρτζελή Ρεγγίνα
Βεντούρας Ερρίκος
Γιαννακίδου Χαρίκλεια
Θεοδωρακοπούλου Αναστασία
Κακουλάκης Γεώργιος
Καλογήρου Μιχαήλ
Καπράνας Ζήσης
Κουντούρη Κυριακή
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Πορτάλιου Αμαλία
Σακελλίων Σταμάτης
Σπουρδαλάκης Μιχαήλ
Σταματάκη Ελένη
Χρήστου – Διαούρτα Λίνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr