Μόνο “ενωτικό” δεν ήταν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ακύρωσε τελικά τις εκλογές που ζήτησε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, δρόμο που του είχε “δείξει” ‘αλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας. Έτσι, οι εκλογές τελείωσαν πριν καν ξεκινήσουν για τον ΣΥΡΙΖΑ, με το τελευταίο τετραήμερο στο συνέδριο του κόμματος να αποδεικνύεται εκρηκτικό και τελικά διχαστικό.

O,τι είχε να πει το είπε στη δήλωσή του», σχολιάζουν κύκλοι του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο των αποτελεσμάτων του συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το περιβάλλον Τσίπρα σχολιάζει ότι «όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα».

Το εν λόγω σχόλιο έρχεται μετά το πρωτοφανές πινγκ πονγκ τοποθετήσεων, από τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη και την Ολγα Γεροβασίλη, και στην απόφαση να μην διεξαχθούν τελικά (νέες) εσωκομματικές εκλογές.

Οι εξελίξεις ήταν εξαιρετικά πυκνές με αποκορύφωμα τα όσα συνέβησαν σήμερα το πρωί και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση, με τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει έντονη αντιπαράθεση με την Όλγα Γεροβασίλη και το Συνέδριο, εν τέλει, να μην ψηφίζει… καμία από τις προτάσεις των δύο, αλλά εκείνη που κατέθεσαν οι Φάμελλος, Παππάς, Γ.Τσίπρας και άλλα στελέχη.

Η νέα αντιπαράθεση Κασσελάκη – Γεροβασίλη

Ωστόσο το χάος που επικράτησε την ώρα που αναμενόταν η κρίσιμη ψηφοφορία έχει δημιουργήσει νέα εστία αντιπαράθεσης ανάμεσα στις πλευρές Γεροβασίλη και Κασσελάκη και ο λόγος είναι πως σε ψηφοφορία τέθηκε μόνο η πρόταση Φάμελλο – Παππά – Τσίπρα.

Από το στρατόπεδο του προέδρου επισημαίνεται πως η φράση της Όλγας Γεροβασίλη «αν θες να κάνεις εκλογές κάνε τις μόνος» ερμηνεύτηκε ως απόσυρση της δικής της πρότασης και για τον λόγο αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε τον λόγο και είπε «οι μάσκες έπεσαν».

Στον αντίποδα, πάντως, αναφέρεται ότι η κα Γεροβασίλη δεν απέσυρε ποτέ την υποψηφιότητά της και τονίζεται ότι βάσει διαδικασίας έπρεπε να γίνει ψηφοφορία επί της πρότασης του προέδρου και στη συνέχεια της πρότασης των τριών.

Σχολιάζουν, άλλωστε, ότι η ανατροπή έγινε για να μην φανεί ότι το Συνέδριο απέρριψε την πρόταση Κασσελάκη.

Τι δηλώνει το προεδρείο του συνεδρίου

Σε διευκρινίσεις επί της τελικής διαδικασίας προέβη ο πρόεδρος του Συνεδρίου Πάνος Ρήγας συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι για να υπάρχει έναρξη εκλογικής διαδικασίας πρέπει να αποφανθεί το συνέδριο ότι αποδέχεται. «Αυτή την ερώτηση θα την έθετα ώστε να μπούμε σε οτιδήποτε άλλο». Είπε ότι η πρόταση των τριών (Σ.Φάμελλου-Παππά- Γ.Τσίπρα) ήταν σαφής: όχι εκλογές. Πρόσθεσε ότι η πρόταση Κασσελάκη επίσης ήταν σαφής για εκλογές στις 10 Μαρτίου πακέτο. Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι ζήτησε από την Όλγα Γεροβασίλη να εξηγήσει την πρότασή της και την ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι είπε απευθυνόμενη στον κ. Κασσελάκη: «αν είναι 10 Μαρτίου να τις κάνεις μόνος σου».

Επιπλέον, ότι ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και είπε: «αρκετά, οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά», ταυτόχρονα όμως οι σύνεδροι ψήφιζαν την πρόταση των τριών για ακύρωση των εκλογών, η οποία δεν ολοκληρώθηκε διότι δεν έγινε καταμέτρηση (υπέρ-κατά).

  • Ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε τα τεκταινόμενα με ένα απόσπασμα από την ομιλία του, στέλνοντας το μήνυμα «αντεπίθεση τώρα». Η Όλγα Γεροβασίλη με ανάρτησή της επισήμανε ότι θα συμβάλει στην επερχόμενη εκλογική μάχη, αλλά έσπευσε να σχολιάσει πως «δε θα σταματήσω να επιμένω όμως στην άποψη ότι η κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο Πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά», κάτι που προοιωνίζεται νέο γύρο εσωστρέφειας στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκρηκτικός “on air” διάλογος Κασσελάκη – Γεροβασίλη

Είχε προηγηθεί μια πολύ έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Όλγα Γεροβασίλη και τον Στέφανο Κασσελάκη και μάλιστα από το βήμα του συνεδρίου.

Η Όλγα Γεροβασίλη απαντώντας στην ομιλία του προέδρου, κι ενώ είχε μεσολαβήσει η πρόταση Φάμελλου – Παππά – Τσίπρα και άλλων να μην διεξαχθούν εκλογές, είπε «Στέφανε εάν ανακαλέσεις το “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε” σταματάμε εδώ, αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό. Περιμένω». Η Κα Γεροβασίλη σημείωσε «στην Αριστερά, δεν ξέρω εάν εννοούμε όλοι το ίδιο και δεν εννοώ τον πρόεδρο, λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος νόμισε ότι μπορεί να το έχει αυτό κάτι δεν καταλαβαίνει». Σε άλλο σημείο υπογράμμισε «Αγαπητέ Στέφανε εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Εάν θες εκλογές σε δέκα ημέρες κάνε τις μόνος σου».

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε «επιτέλους να το συνειδητοποιήσουμε, δεν είστε σκάκι». Ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε για να δηλώσει «εάν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω κανέναν λόγο να πάω σε εκλογές».

«Τώρα ήρθε η ώρα, τώρα είναι η ώρα για όλα ή τίποτα»

«Όλα ή τίποτα» είχε δηλώσει νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας στη διεξαγωγή των εκλογών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε χαρακτηριστικά: «Πώς γίνεται να ζητά εκλογές ο τέως πρόεδρος, ο νυν πρόεδρος και να υπάρχει και άλλη υποψηφιότητα και να προχωρήσουμε έτσι;»

Κάνοντας επίκληση για ακόμη μια φορά προς τα μέλη ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε «δεν θα σας προδώσω ποτέ» για να υπογραμμίσει «τώρα ήρθε η ώρα, τώρα είναι η ώρα για όλα ή τίποτα».

Έκανε λόγο για «συνέδρους που νοιάζονται και με ανιδιοτέλεια μαζεύουν υπογραφές για τη μη διενέργεια νέας εκλογής προέδρου» και μίλησε για την ιστορία μιας συνέδρου με το όνομα Αθηνά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι του ζήτησε δακρύζοντας να μην πάμε σε νέες εκλογές. «Μου ζήτησε να προστατεύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και μου ράγισε την καρδιά» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και συνέχισε «σας ευχαριστώ μέσω από την ραγισμένη μου καρδιά, σας ευχαριστώ με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, όμως επιτρέψτε μου με ταπεινοφροσύνη να σας εξηγήσω γιατί αυτό δεν γίνεται».

Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε εκλογές στις 10 Μαρτίου αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την Όλγα Γεροβασίλη και όσους τη στηρίζουν επισημαίνοντας «κάποιοι έχουν στο μυαλό τους χρονοδιάγραμμα, ενώ γνωρίζουν ότι το Συνέδριο μπορεί να αποφανθεί ως ανώτερο όργανο του κόμματος και το καταστατικό επιτρέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών εφόσον επίκειται η διενέργεια εκλογών εθνικής κλίμακας».

Στην ομιλία του ήταν ξεκάθαρο πως η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε πολλές φορές αναφορά στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, αποκαλώντας τον ιστορικό ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόεδρος, ενώ το ζήτησε με επιχειρήματα ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει προσωποποιημένη εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν μπορώ να γίνω» είπε ο κ. Κασσελάκης.

«Παίζουν επί μήνες στην πλάτη μας σκάκι»

Συνεχίζοντας την κριτική του ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ανάμεσα σε άλλα:

  • Τι ζητούν όμως όσοι θέλουν έναν μήνα προεκλογική περίοδο για εκλογές; Πάνω από έναν μήνα η χώρα χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση;
  • Και ύστερα Πάσχα και στο καπάκι προεκλογική περίοδος ευρωεκλογών για σίγουρη αποτυχία.
  • Έχουν σχέδιο να πάμε σε ευρωεκλογές με εμένα να λιώνω τα παπούτσια μου σε όλη την Ελλάδα και εκείνοι να βγαίνουν στα κανάλια και να μειώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Σηκωθείτε όρθιοι, πάρτε το κόμμα στα χέρια σας, δικό σας είναι. Δείτε ποιοι χειροκροτούν. Τι κάνουμε εμείς σύντροφοι και συντρόφισσες απέναντι σε αυτούς τους λίγους; Που κάθονται σε μερικές από τις πρώτες σειρές και μέσα σε ένα στάδιο που χειροκροτεί έχουν σταυρώσει τα χέρια; Τι κάνουμε που θεωρούν τους εαυτούς τους καθοδηγητές και εξεγείρονται όταν ο πρόεδρος ακούει αυτούς που κάθονται στις κερκίδες; Εσάς δεν σας ρώτησαν ποτέ για τίποτα.
  • Παίζουν επί μήνες στην πλάτη μας σκάκι επίδοιξοι βασιλιάδες και βασίλισσες;
  • Με τη θέλησή σας, με ξεκάθαρη εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο κόμμα με μηχανισμό ακριβώς για να τραντάξει τα οφίτσια.

Πηγή: economico.gr