Επιχείρηση συσπείρωσης ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότηση των

Ερωτηματικό παραμένει η «ενότητα» στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου επιχειρεί να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης κορυφαίων στελεχών με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε να εκτονώνει το τεταμένο κλίμα μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και μελών της Π.Γ., αντίθετα ο πρόεδρος έθεσε τελεσίγραφο στα μέλη που αποκρίθηκαν ότι δεν δίνουν σε κανέναν λευκή επιταγή. Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε συλλογική στήριξη στο πρόσωπό του έως τις εθνικές εκλογές ή εκ νέου προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, με μέλη της Π.Γ. να απαντούν πως ο πρόεδρος του κόμματος θα κριθεί εκ του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Τέσσερα κρίσιμα ζητήματα

Τέσσερα είναι τα ζητήματα που έδωσαν τον τόνο κατά την χθεσινή μέρα (επόμενη της ταραχώδους Πολιτικής Γραμματείας):

  • Η εικόνα ανακωχής, σιγουριάς και … συσπείρωσης που προσπαθεί να στείλει η “νεο-προεδρική φρουρά” ενόψει της έναρξης των διαδικασιών του Συνεδρίου, το οποίο εκκινεί αύριο Πέμπτη με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι “έχει” το Συνέδριο ή εν πάσει περιπτώσει “δεν το έχουν” όσοι τον αμφισβητούν.
  • Οι διαρροές των αντιφρονούντων ότι παραμένει στο τραπέζι η αμφισβήτηση μιας σειράς ενεργειών του προέδρου που χαρακτηρίζονται “αυθαίρετες” – κάτι που πιστοποιήθηκε (όπως ισχυρίζονται) στη χθεσινή σύνοδο της Πολιτικής Γραμματείας. Ετοιμάζονται να μεταφέρουν το θέμα στο Συνέδριο.
  • Η κλιμάκωση της δημόσιας κριτικής από τους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζονται από την παραταξιακή “Εφημερίδα των Συντακτών”, η οποία με χίλια ζόρια προσπαθεί να “μοιράσει τα σπόρια” ανάμεσα στις φυλές του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του. Χαρακτηριστικός ο χθεσινός, “αντιπολιτευτικός” προς τον κ. Κασσελάκη, απαξιωτικός τίτλος της: “Πουλάνε ηρεμία και… ενότητα πριν το Συνέδριο – Εκρηκτική η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – Η υποχώρηση (Κασσελάκη) «βαπτίστηκε» (από τους κύκλους του) συνωμοσιολογία”
  • Οι νέες ομαδοποιήσεις και μετακινήσεις που καταγράφηκαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της εκλογής του Πάνου Ρήγα ως προέδρου του σώματος, απέναντι στους αντιφρονούντες Νίκο Μαδεμλή και Χρήστο Σπίρτζη. Η ψηφοφορία στην ΚΟΕΣ σφράγισε την οριστική μετακίνηση του Νίκου Παππά και όσων επηρεάζει στο στρατόπεδο των «νεοπροεδρικών», με μιά πιρουέτα εγκατάλειψης Μαδεμλή και στήριξης του προεδρικού Ρήγα. Και αυτό έχει τη σημασία του στους συσχετισμούς ενός ρευστού Συνεδρίου. Το απότέλεσμα πάντως της εκλογής Ρήγα (24-14) πιθανόν να δείχνει και τις τάσεις που θα επικρατήσουν στο Συνέδριο.

Προσπάθειες εκτόνωσης

Στο μεταξύ πολλά στελέχη διαφορετικών τάσεων επιχείρησαν χθες μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης θεωρώντας ότι τα διαλυτικά φαινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ θα παρασύρουν όλους στη δίνη τους.

  • «Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η αλλαγή πρόεδρου. Το πρόβλημα είναι τι κόμμα θα έχουμε και τι πολιτική πρόταση θα έχουμε. Αυτό που συζητείται πάρα πολύ και θα συζητηθεί στο συνέδριο είναι ποια είναι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό δεν έχουμε συζήτηση μεγάλη, πρέπει να ομογενοποιήσουμε και να ενοποιήσουμε τον πολιτικό μας λόγο», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος.
  • «Δύο μέρες κράτησαν οι συζητήσεις. Την πρώτη μέρα χωρίς τον πρόεδρο, τη δεύτερη με τον πρόεδρο και το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό. Βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό σημείο από αυτό που βρισκόμασταν την Κυριακή και προχωράμε όλοι ενωμένοι», ανέφερε ο “εξάδελφος” και διευθυντής Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος είχε πυροδοτήσει το κλίμα πριν από τη δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κάνοντας αναφορά ακόμα και στο ενδεχόμενο εκλογής άλλου αρχηγού πριν τις ευρωεκλογές (!)

Ειδικότερα κληθείς να πάρει θέση για το αν πρέπει να γυρίσει ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε: «Θα βοηθούσε πάρα πολύ, δεν τον έχει ανάγκη μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο προοδευτικός κόσμος της χώρας μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr