Στα “κάγκελα” οι αντιφρονούντες και στα “πατώματα” όσοι περιμένουν ένα θαύμα ενότητας στο ΣΥΡΙΖΑ, με “από μηχανής θεό” τον Αλέξη Τσίπρα.

Η αίθουσα της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής έχει μετατραπεί σε ένα θλιβερό σκηνικό ανοιχτής – πιθανότατα οριστικής – ρήξης με αποχωρήσεις εσωκομματικών ομάδων και ιστορικών στελεχών. Οι εντάσεις, τα γιουχαϊσματα και οι αποχωρήσεις  σημάδευσαν τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή μέρα (Κυριακή) δεν αναμένεται πιο εύκολη, αφού η «Ομπρέλα» αποφάσισε το βράδυ του Σαββάτου να μην επιστρέψει για την τυπική διαδικασία. 

 • Μέσα στον αναβρασμό και την απογοήτευση, στελέχη που κρατούν ακόμα την ψυχραιμία τους, καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει. Χαρακτηριστική είναι η δραματική έκκληση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου  στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (Δημήτρης Τερζής) με την οποία καλεί τον πρ. πρόεδρο του κόμματος να παρέμβει γιατί, όπως είπε, «αν δεν μιλήσει τώρα, το κόμμα θα διαλυθεί».

Απουσία με εύλογα ερωτηματικά

Να σημειωθεί ότι η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα, δεδομένης της σιωπής του όλο αυτό το διάστημα για τις εξελίξεις στο κόμμα.

Ήδη από την Παρασκευή οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έδινε το «παρών» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει επίσης αν ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να παρέμβει στη δυσκολότερη στιγμή του κόμματος και λίγο πριν η πορεία σύγκρουσης γίνει μη αναστρέψιμη, σύμφωνα τουλάχιστον με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί πλέον.

Εντός του κόμματος, κάποιοι πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά, αλλά και άλλοι που εκτιμούν ότι φέρει μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στο κόμμα.

Η πρώτη ημέρα

Η πρώτη ημέρα της διήμερης συνεδρίασης ολοκληρώθηκε χωρίς τις ομάδες της Εφης Αχτσιόγλου, του Διονύση Τεμπονέρα και της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν ηχηρά από την Κ.Ε. το μεσημέρι του Σαββάτου, επαναλαμβάνοντας ανοικτά την αντίθεσή τους στο σκεπτικό του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες αποχώρησαν, μεταξύ άλλων, και τρία μέλη του προεδρείου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης,εξαπέλυσε επίθεση στα μέλη που του αντιτίθενται προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στο ακροατήριο.Ο κ. Κασσελάκης, κατά την εισήγησή του, με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, επιτέθηκε ολομέτωπα στους διαφωνούντες του κόμματος,  Και σε ό,τι αφορά στις διαγραφές, κάλεσε την Κ.Ε. να πάρει θέση άμεσα και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα απευθυνθεί στα μέλη του κόμματος για να πάρουν θέση, διατηρώντας τη θέση του για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Στέφανος Κασσελάκης : το κόμμα στερεύει από ανάσες

Η χθεσινή θυελλώδη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ομιλία του Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

 • Δεσμεύομαι: είναι η τελευταία φορά που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τέλος.
 • Ενας που λέει ότι το κόμμα είναι επιθεώρηση, παραμένει στο κόμμα. Ενας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος είναι Μπέμπε Γκρίλο και Τραμπ, παραμένει στο κόμμα. Αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα.
 • Πιστεύουν όλα αυτά και δεν φεύγουν. Το ερώτημα είναι αν αυτό εσείς το επιτρέπετε. Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά.
 • Εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη αυτά παραμένουν εβδομάδες μετά στο κόμμα.
 • Εσείς αυτό το επιτρέπετε; Το δέχεστε; Αυτή είναι η βάση του προβλήματος. Κι εγώ θέλω λύση.
 • Ποια η λύση, όμως, όταν τα όργανα διστάζουν;
 • Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρόνο να περιμένει; Αντέχει άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ τη δυσφήμισή του από στελέχη που θέλουν να τον τελειώσουν πριν φύγουν;
 • Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δεν θα πάρουν.
 • Οσο γράφουν κείμενα γεμάτα σάλτσα -κείμενα «πουμαρό»-, εμείς θα δίνουμε λύση στα πραγματικά προβλήματα.
 • Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για τις διαγραφές, τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες.
 • Εξασφαλίστε την ίαση του ΣΥΡΙΖΑ από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν. Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά. Πάρτε απόφαση που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του. Λύση τώρα. Σας καλώ να δώσουμε απάντηση, όχι ευχή, με μια μεγάλη και ισχυρή πλειοψηφία από αυτό το όργανο.

ΣΥΡΙΖΑ: Εικόνα διάλυσης στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Κασσελάκης κατήγγειλε την κουλτούρα της αυτοκτονίας. «Ομπρέλα» και Αχτσιόγλου αποχώρησαν

Στη συνέχεια, με φόντο τις κενές καρέκλες, μέλη της παράταξης τοποθετήθηκαν δημοσίως για την ρήξη, με τον Παύλο Πολάκη να δηλώνει ανοικτά υπέρ των διαγραφών. Νωρίτερα, ο Νάσος Ηλιόπουλος είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου της Κ.Ε., μετά την άρνηση να γίνει ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη της διαγραφής μελών σε δημοψήφισμα.

Οι επικεφαλής των αντιφρονούντων του ΣΥΡΙΖΑ: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τεμπονέρας

Σωκράτης Φάμελλος: Να δώσουμε απαντήσεις χωρίς τοξικότητα

«Πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να ζουν καλύτερα οι Έλληνες πολίτες» και «αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση, δεν είναι μια διαδικαστική συζήτηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.

«Η πρώτη μέρα της ΚΕ ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο ερώτημα: ποια είναι η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κοινωνίας; Εκφράζεται μέσα στη συζήτηση μας μια πολύ μεγάλη αγωνία, που είναι αποτέλεσμα της ήττας των εκλογών και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα».

Υπέρ των διαγραφών ο Πολάκης: «Θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία»

Υπέρ των διαγραφών ο Πολάκης: «Θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία»

Νίκος Παππάς: «Να συγκροτηθεί πολιτικόκέντρο στο κόμμα»

«Εμείς έχουμε μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να δώσουμε πολιτικές απαντήσεις» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με τοξικότητα ή με προσωπικούς όρους, πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να ζουν καλύτερα οι Έλληνες πολίτες».

«Ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως φάνηκε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, εμείς δεν ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του κόσμου», πρόσθεσε στην τοποθέτησή του στην Κ.Ε., απευθύνοντας έκκληση «να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι (…) διότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η συγκυρία θα μας φέρει μπροστά στην ευθύνη να συζητήσουμε με ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν είναι μαζί μας ή και με συντρόφους και συντρόφισσες που διάλεξαν άλλο δρόμο».

«Είμαι βέβαιος πως γνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος ότι δεν πήρε λευκή επιταγή. Πήρε εντολή να ηγηθεί», είπε, προσθέτοντας: «Πρέπει να του ασκήσει κανείς κριτική; Πρέπει. Μέσα στα όργανα. Και πρέπει να συγκροτηθεί πολιτικό κέντρο με τουλάχιστον εβδομαδιαία λειτουργία, το οποίο και θα υλοποιήσει τον απαιτητικό οδικό χάρτη της εξωστρέφειας μέχρι τις ευρωεκλογές».

Παύλος Πολάκης: «Θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία»

Μετά τις σημερινές αποχωρήσεις, ο Παύλος Πολάκης τάχθηκε υπέρ των διαγραφών στελεχών και σχολίασε, μεταξύ άλλων: «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία». Μία ημέρα νωρίτερα, ο βουλευτής Χανίων είχε εκφράσει τη στήριξή του στην προοπτική εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις διαγραφές, γράφοντας στο Facebook «τα είπε όλα ο πρόεδρος».

Ολγα Γεροβασίλη: Το ζήτημα του δημοψηφίσματος είναι πολιτικό

Ηρεμία και ειλικρίνεια, «χωρίς κόλπα», συνέστησε η Ολγα Γεροβασίλη στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά».

Σε δήλωσή της για τα όσα διημείφθησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η Ολγα Γεροβασίλη σημείωσε πως το αίτημα να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση Κασσελάκη περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές, είναι ότι αυτό δεν αποτελεί ένα διαδικαστικό ζήτημα, «είναι πολιτικό, και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής».

«Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος. Πρόκειται για μία πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση, προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος και άκρως διχαστική. Εθεσα στο Σώμα την ανάγκη να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα άμεσα. Η συνεδρίαση της Κ.Ε. είναι άνευ αντικειμένου. Είναι υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία. Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα του ζητήματος. Σήμερα, η δημοκρατική λειτουργία του οργάνου καταπατήθηκε βάναυσα. Δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση. Δεν πρόκειται για ζήτημα διαδικαστικό, αλλά υπαρξιακό. Σήμερα, αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ αντικειμένου, τίποτα παραπάνω».

«Η Εφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα προ ημερησίας διάταξης το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος χθες για το δημοψήφισμα. Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση υπό τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το προεδρείο, με πλειοψηφία 4-3, δεν δέχθηκε η πρότασή μας να μπει σε ψηφοφορία (…) Αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Δημήτρης Τεμπονέρας διεμήνυσε ότι η ομάδα του δεν μπορεί να «νομιμοποιήσει» τη διαδικασία, όσο εκκρεμεί το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

«Η πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μια πρόταση αντικαταστατική, βαθιά διχαστική, αντιδημοκρατική. Ζητήσαμε την ανάκληση της πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του κόμματος της Κ.Ε. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία. Θα συνεδριάσουμε το επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις. Ολα είναι ανοιχτά».

Πηγή: economico.gr