ΣΥΡΙΖΑ: Θρίλερ με την «Αυγή». Ποιοι θέλουν να κλείσει

Σε «θρίλερ» για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται το μέλλον της ιστορικής «Αυγής», η οποία βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες στο «παρά ένα» για να αναστείλει την κυκλοφορία του καθημερινού της φύλλου.

Θυελλώδης συνεδρίαση

Το μέλλον της εφημερίδας κρίθηκε μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που διήρκεσε σχεδόν επτά ώρες και στη διάρκεια της οποίας η «Αυγή» πήγε και… ήρθε στο χείλος του γκρεμού ουκ ολίγες φορές, για να πάρει τελικά παράταση μέχρις ότου το θέμα επανεξεταστεί από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση, η μεγάλη πλειοψηφία του οργάνου τάχθηκε υπέρ της αναστολής της κυκλοφορίας του καθημερινού φύλλου, καθώς τα οικονομικά μεγέθη είναι πολύ μεγάλ. Με την πλειοψηφία συντάχθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ο Νίκος Μπίστης υποστήριξε ότι τα κομματικά φύλλα δεν παίζουν πλέον κανένα ρόλο.

Ποιοι είπαν «όχι»

Από την άλλη πλευρά, οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Σία Αναγνωστοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Δημ. Μπαλτάς και Πέτρος Λάμπρου τάχθηκαν κατά της αναστολής κυκλοφορίας και ο Ν. Φίλης πρότεινε να παραταθεί η εθελουσία και να υπάρξει επιτροπή μέσα στην Αυγή που θα παρακολουθεί την λειτουργία της εφημερίδας.

Τελικά, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην ανασταλεί το καθημερινό φύλλο, αλλά να υπάρξει δηλαδή ένα νέο πακέτο εθελουσίας, πιο «περιορισμένο» από το προηγούμενο, αλλά και να γίνουν κάποιες στοχευμένες απολύσεις και εσωτερικές μετακινήσεις στους τομείς που η εφημερίδα αλλά και το site της χρειάζονται ενίσχυση.

«Μύδροι» από τους εργαζόμενους

Από την πλευρά του, οι εργαζόμενοι στην «Αυγή» εξαπολύουν «μύδρους» προς όλες τις κατευθύνσεις, λέγοντας ότι «η χρεωκοπία της εφημερίδας και η απαξίωση του δημοσιογραφικού της στίγματος έχει πρόσωπα και διευθύνσεις, και σίγουρα τα πρόσωπά αυτά δεν είναι των εργαζομένων, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουμε βάλει πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας».

Σε ψήφισμά τους τονίζουν ότι «από το 2014 μέχρι σήμερα οι μισθοί της ΑΥΓΗΣ έχουν περικοπεί κατά το 1/3 και οι θέσεις εργασίας, κυρίως από αποχωρήσεις, έχουν μειωθεί κατά το 1/4, την ίδια στιγμή που υπάρχουν σημερινές οφειλές 600.000 ευρώ προς τους εργαζόμενους από δεδουλευμένα προηγούμενων ετών».

Πυρά κατά ιθυνόντων

Μάλιστα, κατηγορούν «ιθύνοντες» ότι «επικαλούνται την επί σειρά ετών δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού, προκειμένου να δικαιολογήσουν οδυνηρά μέτρα για το μέλλον της εφημερίδας, τη στιγμή που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς.

Επιπλέον, δεν έχουν προβεί σε κανένα απολογισμό τι έχουν επιτύχει ως προς τα έσοδα από διαφημίσεις, τις συνδρομές και τις ανείσπρακτες οφειλές πελατών προς την εφημερίδα, ενώ εκκρεμότητα παραμένει μέχρι σήμερα η κατάθεση ενός συνολικού δημοσιογραφικού και οικονομικού σχεδίου».

Σημειώνουν, δε, ότι «τη στιγμή που γραφόταν η ανακοίνωση διέρρευσαν οι πληροφορίες ότι το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε τελικά να μην κλείσει το καθημερινό φύλλο της Αυγής. Κάτι φυσικά που θεωρούμε ως θετική εξέλιξη απόρροια του μεγάλου κύματος αντιδράσεων και της πίεσης, που ασκήσαμε από κοινού εργαζόμενοι και ο αλληλέγγυος κόσμος που μας υποστηρίζει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr