Τράπεζα Ελλάδος

Την ακρίβεια των δανείων και την ιδιαίτερα χαμηλή απόδοση των καταθέσεων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος διαβίωσης λόγω πραγματικού πληθωρισμού, αντακλά η διαπίστωση της κεντρικής Τραπέζης Ελλάδος (ΤτΕ), ότι τον Οκτώβριο μειώθηκαν ταυτόχρονα τόσο οι καταθέσεις, όσο και οι χορηγήσεις του ιδιωτικού τομέα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Μείωση καταθέσεων κατά 2,1 δισ. Ευρώ στον ιδιωτικό τομέα

Συγκεκριμένα, το απόθεμα καταθέσεων νοικοκυριών μειώθηκε αθροιστικά τον περασμένο μήνα κατά 100 εκατ. Ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο 2023 είχαν μάλιστα καταγράψει αύξηση 694 εκατ. Ευρώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Οκτώβριο μειώθηκαν συνολικά κατά 2,1 δισ. Ευρώ – εκ των οποίων τα 2 δισ. Ευρώ από καταθέσεις επιχειρήσεων – σχεδόν μηδενίζοντας την αντίστοιχη αύξηση 2,2 δισ. Ευρώ που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο 2023.

Πάντως, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 261 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσής τους κατά 1,312 δισ. Ευρώ που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο 2023, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής τους να υποχωρεί σε -9,1%, από -15,2% τον Σεπτέμβριο.

Μείωση δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα κατά 856 εκατ. Ευρώ

Στο σκέλος της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών καταγράφηκε υποχώρηση 856 εκατ. Ευρώ τον Οκτώβριο 2023, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε καταγραφεί αύξηση 2,141 δισ. Ευρώ αυτών.

Τον περασμένο μήνα, τα δάνεια προς επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 669 εκατ. Ευρώ – έναντι αύξησής τους κατά 2,054 δισ. Ευρώ τον Σεπτέμβριο – με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής τους να παραμένει σε 4,9%, ενώ ιδιαίτερα η χρηματοδότηση μη χρηματο-πιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) καταγράφει ετήσια αύξηση 5,0%, έναντι 4,7% τον Σεπτέμβριο σε 12μηνη βάση.

Τον Οκτώβριο 2023, τα δάνεια προς ΜΧΕ μειώθηκαν κατά 430 εκατ. Ευρώ, έναντι αύξησής τους κατά 2,213 δισ. Ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματο-πιστωτικών ιδρυμάτων περιορίστηκε σε 4,1% τον Οκτώβριο 2023, από 6,6% τον Σεπτέμβριο, καθώς οι συνολικές χορηγήσεις σε αυτήν την κατηγορία δανειοληπτών υποχώρησε κατά 239 εκατ. Ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 160 εκατ. Ευρώ και τον Σεπτέμβριο.

Λιγότερα τα δάνεια και προς ελεύθερους επαγγελματίες

Το σύνολο των δανειακών χορηγήσεων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις υποχώρησε κατά 66 εκατ. Ευρώ τον Οκτώβριο 2023, έναντι αύξησής τους κατά 52 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της χρηματοδότησής τους να διαμορφώνεται σε -3,0%, από -3,3% τον Σεπτέμβριο.

Μείωση 121 εκατ. Ευρώ κατέγραψαν οι χορηγήσεις και προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2023, έναντι αύξησής τους κατά 34 εκατ. Ευρώ τον Σεπτέμβριο, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής τους να είναι και αυτός αρνητικός (-2,2%, από -2,3% τον Σεπτέμβριο).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr