Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, η -τότε- Σοβιετική Ένωση, προκειμένου να αντικαταστήσει κάποια πιο απαρχαιωμένα βομβαρδιστικά της αεροσκάφη, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα σχέδιο που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του.
Το «υπερβομβαρδιστικό»
Το σχέδιο είχε την ονομασία Sukhoi T-60S και αφορούσε στον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός σύγχρονου βομβαρδιστικού αεροσκάφους, το οποίο θα ερχόταν να αντικαταστήσει τα παλιότερα Tu-22M και Su-24. Το T-60S επρόκειτο να είναι ένα μεγάλης εμβέλειας υπερηχητικό τακτικό βομβαρδιστικό πολλαπλών ρόλων, το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά όπλα και θα διέθετε stealth ιδιότητες, προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιεί επιχειρήσεις βαθιάς διείσδυσης σε εχθρικά εδάφη.
Τρομερά τεχνικά χαρακτηριστικά
Αν και ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος παραμένει απόρρητο ακόμα και σήμερα, οι πληροφορίες και κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι το T-60S θα διέθετε φτερά μεταβλητής γεωμετρίας, δύο κινητήρες με δισδιάστατη ώθηση, ικανότητα υπερηχητικής πτήσης χωρίς μετάκαυση με ταχύτητα Mach 2, εμβέλεια 2.200 χιλιομέτρων και την ικανότητα να μεταφέρει κατευθυνόμενες συμβατικές και βαρυτικές πυρηνικές βόμβες συνολικού βάρους 20 τόνων.
Το τέλος του σχεδίου
Το σχέδιο εγκρίθηκε το 1984 και ο στόχος ήταν το πρωτότυπο αεροσκάφος να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του το 1996 και να ενταχθεί κανονικά στην Αεροπορία το 2003. Ωστόσο, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έβαλε τέλος στο σχέδιο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι, ακόμα και αυτό να μην συνέβαινε, η κατασκευή του βομβαρδιστικού ήταν γεμάτη προβλήματα και επανασχεδιασμούς, καθώς οι μηχανικοί καλούνταν να λύσουν πολλά ζητήματα που σχετίζονταν με τον σχεδιασμό του και τα υλικά κατασκευής του, αυξάνοντας το κόστος και το χρόνο κατασκευής.
Το Su-34
Τελικά, μόλις τα πράγματα ηρέμησαν και η Ρωσία άρχισε να ανασυντάσσεται, η Αεροπορία έβαλε στο συρτάρι οριστικά το T-60S και προτίμησε να ανανεώσει το στόλο της με το μαχητικό-βομβαρδιστικό Su-34, το οποίο αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένο καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν περίπου 120 από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Ωστόσο, όπως συμβαίνει πάντα με τα φιλόδοξα σχέδια, πολλοί αναρωτιούνται τι θα είχε συμβεί αν τελικά το T-60S είχε γίνει δυνατόν να κατασκευαστεί. Ωστόσο, αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ.


Πηγή: economico.gr