υποχρεωτικός εμβολιασμός

Εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία της χώρας και για την ταχεία ανάκαμψη μετά την πανδημία είναι το επόμενο δίμηνο. Κυρίως δε για την οικονομία και τον τουρισμό, που είναι η “ατμομηχανή” της  οικονομίας. Και στην κυβέρνηση, όχι μόνο το γνωρίζουν αλλά σχεδιάζουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Ταυτοχρόνως, όμως, επενδύουν σε δέκα κρίσιμες «μεταβολές» που, ευελπιστούν ότι θα υπερβούν τις συνέπειες της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης και να επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

Το πρώτο μεγάλο ζητούμενο 

Το πρώτο μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα είναι η διάρκεια της τουριστικής περιόδου και ο «όγκος» των τουριστών που θα την επισκεφθούν το καλοκαίρι.

Η Αθήνα έχει προαναγγείλει μια ευέλικτη στρατηγική προσέλκυσης τουριστών με «όχημα» τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα τεστ.

Ομως, ερώτημα παραμένουν οι όροι που θα τίθενται από τα κράτη προέλευσης για την επιστροφή των πολιτών τους, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στο σύνολο της Ευρώπης καταγράφει σημαντικές καθυστερήσεις.

Εάν μια σειρά από χώρες ζητούν –ειδικά μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή και αργότερα– από τους πολίτες τους πολυήμερες καραντίνες ή μοριακά τεστ κατά την επιστροφή τους, θα υπάρχει ένα ισχυρό αντικίνητρο για την επίσκεψη στην Ελλάδα, καθώς το κόστος του ταξιδιού θα αυξάνεται σημαντικά.

Το δεύτερο κρίσιμο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να αρχίσει να ελέγχεται το κόστος στήριξης της οικονομίας, που έχει ήδη προσεγγίσει τα 14 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Από τις αρχές Μαϊου το πλήρες άνοιγμα της αγοράς

Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου προβλεπόταν πως η αγορά θα είχε ανοίξει πλήρως από τις αρχές του μηνός, όμως οι περιορισμοί παραμένουν, ενώ η εστίαση εκτιμάται ότι θα ανεβάσει ρολά στις 10 Μαΐου το νωρίτερο, και μάλιστα μόνο σε ανοικτούς χώρους.

Βούληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να στηριχθούν οι πληττόμενοι

Παράλληλα με τα δύο «στοιχήματα» που προαναφέρθηκαν, πάντως, στο «τραπέζι» του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται και δέκα λόγοι βάσει των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες   ( Καθημερινή της Κυριακής) εκτιμάται πως τους επόμενους μήνες το οικονομικό –και συνακόλουθα το πολιτικό– τοπίο θα βελτιωθεί σημαντικά. Ως τέτοιοι καταγράφονται:

  • Η αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 20 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας.
  • Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ανέλθουν σε περίπου 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
  • Ο τουρισμός που, παρά τις αβεβαιότητες που προαναφέρθηκαν, είναι βέβαιο ότι θα έχει καλύτερη πορεία απ’ ό,τι πέρυσι.
  • Η συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων, καθώς ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι δεν θα ισχύσει ούτε για το 2022 η εισφορά αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η μείωση των εισφορών.
  • Τα σχεδόν αρνητικά επιτόκια με τα οποία δανείζεται η χώρα.
  • Η διάδοση της τηλεργασίας που, εκτός των άλλων, μπορεί να συμβάλει στη μόνιμη εγκατάσταση ξένων στην Ελλάδα.
  • Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί, αλλά και αναμένονται, όπως αυτή στην αγορά εργασίας.
  • Η νέα εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, που έχει ενισχυθεί και από την επιτυχή –σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο– διαχείριση της πανδημίας.
  • Η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Τα ανωτέρω δεδομένα έχουν οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη να βάλει οριστικά στο συρτάρι τα εκλογικά σενάρια, τουλάχιστον έως το φθινόπωρο του 2022.

Είναι ενδεικτικό επ’ αυτού ότι ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών από το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη απόφαση έχει «κλειδώσει», καθώς υπάρχουν γνωμοδοτήσεις ότι είναι συνταγματική αλλά και συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Οσο για το τι θα γίνεται με όσους επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν, με δεδομένο ότι λόγω της φύσης της εργασίας τους είναι δύσκολο να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, το πιθανότερο είναι να τίθενται σε αναστολή, με αποτέλεσμα ο μισθός τους να περιορίζεται στα 534 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: economico.gr